Najnoviji naslovi

Najčitanije ovog meseca


Kolibiri ptice koje su tako male i imaju težinu samo od 20 grama,ipak kolibriji imaju nešto veliko a to je njihova memorija.Ovu tvrdnju su nedavno izneli naučnici koji su ih proučavali.Deo mozga kod kolibrija koji je odgovoran za učenje i pamćenje...

je do pet puta veći nego hipokampus kod ptica pevačica,morskih ptica ili detlića.

Možda je to razlog što ove male ptičice znaju i mogu da upamte svaki cvet na svojoj teritoriji,kao i koliko je vremena potrebno da se se cvet ponovo napuni nektarom."Pametne" ptice kolibiri iz godine u godinu pamte mesta na kojima se nalaze hranilice i tačno znaju koji su ljudi nadležni za njihovo punjenje.

Ženke kolibrija posmatraju starije pripadnike svoje vrste kako prave gnezda da bi naučile trikove ili ukrale materijal.Zahvaljujući izvanrednoj memoriji,ove ptice mogu u detalje da isplaniraju vreme. Reč je o takozvanom epizodnom pamćenju, za koje se ranije verovalo da je svojstveno samo ljudima.

Kolibriji svakodnevno oblete više stotina cvetova,ali da bi se efikasno hranili moraju da zapamte na kojim cvetovima su već bili, kao i gde se nalaze oni sa najviše nektara.Naučnici veruju da se mozak kolibrija toliko razvio zato što prelaze velike razdaljine i ne mogu da gube vreme i energiju tragajući za hranom
izvor:blic.rs

Kliknite ovde i ostavite svoj komentar

Komentari

  • "Trenutno nema Komentara"

Pretraga naslova

Saznajte najnovije zanimljivosti i dok ste na Facebooku


OGLASNA TABLA sajta

Od danas, svi posetioci sajta mogu pročitati našu novu kategoriju "Zanimljive činjenice".koju smo dodali našem sajtu!U njoj će te naći dosta razno raznih zanimljivih neobičnih činjenica!

Najčitaniji naslovi 2014

Kontakt / marketing

Marketing
mapa sajta
kontakt

© 2011-2014 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana

Zabranjeno je čisto kopiranje(opcija) copy paste teksta i naslova članka.!