Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:Mlečni put Američki astronomi sa Univerziteta Hawai pronašli su  najbržu zvezdu koja nosi ime "US 708"  unutar galaksije Mlečnog puta, koja se nalazi unutar Sunčevog sistema...

Prema istraživanju koje je objavljeno u magazinu "Science", zabeleženo je da se zvezda "US 708" kreće neverovatnom brzinom od gotovo 1.200 kilometara u sekundi i ima izlaznu putanju iz galaksije Mliječnog puta.

"US 708“ se po naučnicima trenutno nalazi 62.000 svetlosnih godina od naše planete zemlje, a za 25 miliona godina bi trebala napustiti našu galaksiju - Mečni put.

Astronomi sa Univerziteta Hawai, kako bi ustanovili brzinu zvezde „US 708“, koristili su teleskope Keck II i Pan-Starrs I, dužine oko 10 metara.

Ranije izračunata brzina kretanja zvezde pri izlasku iz galaksije Mlečnog puta iznosila je oko 600 kilometara u sekundi.

"Hiper brze zvezde" budu izbačene prema vani na osnovu gravitacijskog privlačenja crne rupe u središtu Mlečnog puta. Zvijezde poput "US 708“ ovu brzinu kretanja dostižu na osnovu eksplozije drugih zvijezda, poznatijom kao "Tip la supernova".

Supernova je velika eksplozija zvezde pri kojoj se oslobađa dovoljno energije da supernova svojim sjajem zaseni ostatak galaksije. Supernova se događa kada masivna zvezda potroši svoje nuklearno gorivo, pri čemu jezgro postaje nestabilno, pa kolapsira.

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1