Najzanimljiviji sajt Balkana


Časopis "Science" nedavno je objavio listu najvećih naučnih otkrića ove već sad na izmaku 2012. godine, na  vrhu ove naučne top 10 liste se nalazi "božja čestica", subatomska čestica za koju se veruje da je imala ulogu u stvaranju univerzuma. Na ovoj listi listi se nalazi različitih naučnih dostignuća koja su postavljena ove 2012 godine,krenimo redom


1. Božja čestica

Više od 40 godina,naučnici su tragali za česticom poznatom kao "Higsov bozon".Koristeći najveći sudarač atoma na svetu,oni su u aprilu ove godinbe uspeli da otkriju "božju česticu" koja određuje oblik i veličinu materije.Po rečima stručnjaka, radi se o najvećem naučnom otkriću u zadnjih 60 godina,koje će omogućiti bolje razumevanje "velikog praska" ali i samog života.

2. DNK otisak denisovana

DNK otisak denisovana, čovekovog pretka koji je živeo u Sibiru, pronađen je ove godine. Veruje se da su denisovani živeli uporedo sa neandertalcima, a ime su dobili po pećini Denisova u Rusiji,u kojoj su pronađeni deo prsta i dva kutnjaka.

3. Pravljenje jajnih ćelija od matičnih
Japanski istraživači dokazali su da se matične ćelije embriona miševa mogu iskoristiti za stvaranje održivih jajnih ćelija.

4. Sistem za prizemljenje robotskog vozila Curiosity

Svemirski rover Curiosity, koje se u avgustu spustilo na površinu Marsa, imalo je jedinstven sistem za prizemljenje.Naučnici iz agencije NASA koristili su "svemirski kran" kako bi spustili letelicu sa lebdeće platforme.

5. Rendgenski zraci koji prepoznaju proteine
Koristeći rendgenski laser, naučnici su uspeli da utvrde strukturu enzima neophodnog za razvoj parazita koji izaziva afričku bolest spavanja. Oni su dokazali da je laserom moguće prepoznati proteine u strukturi raznovrsnog sastava.


6. Preciznija genetska modifikacija

Genetska modifikacija se u suštini svodila na pokušaje i promašaje,sve do otkrića alatke pod nazvom "TALENs", koja je omogućila naučnicima da izmene ili deaktiviraju određene gene kod riba i žaba, ali i ljudi.

7. Majorana fermioni
Postojanje majorana fermiona, čestica koje su same sebi antimaterija, bilo je tema naučnih debata više od 70 godina.Ove 2012, tim holandskih fizičara i hemičara je dao naučnj javnosti a i svetskoj na uvid je prve dokaze o njihovom postojanju.

8. ENCODE projekat

Studija duga 10 godina  koja se na kraju objavila ove 2012 godine u 30 naučnih časopisa i pokazali su da je ljudski genetski kod još funkcionalniji nego što se pretpostavljalo. U Enciklopediji DNK elemenata (ENCODE) navodi se da 80 odsto materijala pomaže u aktivaciji i deaktivaciji određenih gena.

9. Pokretanje veštačkih udova putem misli
Naučnici su pokazali da paralizovani pacijenti mogu da pokreću veštačke ruke i noge putem misli. Tehnologija je i dalje u eksperimentalnoj fazi i veoma je skupa, ali jednog dana bi mogla da pomogne pacijentima koji su pretrpeli šlog ili povrede kičme.

10. Razvojni put neutrina

Kineski naučnici konačno su pronašli poslednji deo slagalice koja pruža uvid u razvojni put neutrina, elementarnih čestica koje mogu da objasne zašto svemir sadrži tako mnogo materije, a malo antimaterije.
Izvor:blic.rs

Dodaj komentar


Najnoviji naslovi

Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala