Najzanimljiviji sajt Balkana


Školjke su jedno od stvari koje će vas uvek podsetiti na odmor,leto i more.Kao što se zna morske školjke su mrtve prazne ljušture morskih mekušaca,koje se mogu često naći na plažama.Iako većina plaža na svetu se prvenstveno sastoji od komada stena,peska,delova morske trave,šljunka,malih kamenćića.U retkim slučajevima plaža može biti celini sastavljena i od morskih školjki.....

Na Zemlji postoje i takve plaže od morskih školjki mi vam donosimo teskt o njima kao i predivne slike....

Shell Beach plaža u Zapadnoj Australiji

Shell Beach plaža morskih školjki se nalazi 45 kilometara jugoistočno od Denham-a u Zapadnoj Australiji.Plaža se proteže na  neverovatnih120 kilometara!Ovaj prelepa snežno-bela plaža se sastoji od miliona sićušnih morskih školjki koje i idu i do 10 metara dubine!

Morske voda u L `Haridon Bight uvali ima visok salinitet zbog geomorfologije i lokalne klime.Ovako visok salinitet je dozvoljena školjkama da se umnožavaju bez kontrole,a pošto njeni prirodni predatori nisu dobro prilagođen salinitetu vode i ovom okruženju.Tako da morske školjke odumiru svojim priirodnim putem i počinju da se taloži na obalu,i to traje već hiljadama godina u potpunosti tako da danas u potpunosti pokrivaju čitavu plažu.Morske školjke na ovoj obali što je zanimljivo takođe formiraju celo morsko dno,koje se proteže stotinama metara od obale.

Plaža Sanibel island,Florida,Sjedinjene Američke države

Plaža Sanibel Island privlači mnogo posetilaca iz celog sveta, zbog svoje ogormne količine morskih školjki koje se nalaze na obali.Jedan od razloga za ovoliku akumulaciju školjki na jednom mestu leži u tome da je barijera ostrva Sanibel ima orjentaciju pravca istok-zapad dok  većina ostrva ima orjentaciju su sever-jug( op aut. ma šta god ovo značilo?).
Tako da ostrvo Sanibel deluje kao  velika lopata za vađenje svih školjki koje Zaliv dovuče iz karipskih i drugih južnih mora.

Ovu plažu od školjki Sanibel ostrva poseti između 20-30,000 ljudi kao i susedno ostrvo Captiva svake nedelje na vrhu letnje sezone.Inače neke lepše i veće školjke se mogu kupiti u lokalnim prodavnicama.

Plaža od školjki Saint Barths

St Barhs plaža od morskih školjki takođe je zovu i Grande Galet je jedno od najpoularnijih mesta i plaža na ovom ostrvu.Takoda mnogi posetioci doalze da se dive i vide ovu plažu.Plaža ima skup jedinstvenih običnih školjki i conchs školjki koji se stalno menjaju i evoluiraju uz obalu.

Jeffreys Bay,Južna Afrika

Jeffreis Bay je mesto koje se nalazi u provinciji Istern Kejp u Južnoj Africi.Mada nije tako spektakularna plaža kao Sanibel ili Australijski Shell Beach.Jeffreis Bay je poznato,po bogatstvu školjki i morskih plodova uz velike lignje.Gradski muzej školjki sadrži više od 600 vrsta školjki što čini ovaj muzej jednim od čuvara najvećih zbirki morskih školjki u Južnoj Africi koje privlače zaljubljenike školjki  iz celog sveta.

Svakog septembra,u gradu se održava "Shell " festival ( festival školjki). Ovaj festival se u Jeffreys Bay održava preko 20 godina, i to je postala tradicija tako mnogi iz cele zemlje se okupe u ovom malom gradu da bi proslavi školjku u svim njegovim oblicima.

I da dodamo na kraju da Jeffreis Bay je takođe popularna turistička destinacija zbog svoje mogućnosti dobrog surfovanja.To je jedan od pet najpoznatijih mesta surfovanje u svetu.

Dodaj komentar


Najnoviji naslovi

Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala