Najzanimljiviji sajt Balkana

Fontus flasa

Flašu pod nazivom Fontus,napravio je austrijski industrijski dizajner Kristof Retezar .Ova neobična flaša mogla bi da promeni čovečanstvo, ...

jer ona prikuplja vlagu iz vazduha kako bi napravila čistu pijaću vodu.

Čitav proces traje manje od sat vremena (zavisi od čistoće vazduha), a ona sasvim jednostavno funkcioniše – od vazduha stvara kapi vode.

Fontus je napravio austrijski industrijski dizajner Kristof Retezar kako bi pomogao 1,2 milijardi ljudi koji žive u oblastima gde je teško doći do zdrave pijaće vode.

"Fontus funkcioniše prostom kondenzacijom vlažnosti koja se nalazi u vazduhu" kaže dizajner Kristof.

Kada vlažan vazduh prostruji kroz flašu, on “pogađa” niz hidrofobnih vlakana, koji podsećaju na one koji se nalaze na četkicama za zube, koji vodenu paru pretvaraju u kapljice. Mali solarni panel nalazi se na vrhu flaše koji omogućava da baterija uvek bude puna.


Za sat vremena Fontus može da proizvede pola litre vode, a funkcioniše u uslovima gde je vlažnost vazduha između 80 i 90 odsto.

Flaša može da filtrira veće čestice poput prašine ili buba, ali nije dizajnirana da filtrira sedimente. Retezar se nada da će u budućnosti patenirati model koji će imati filter kako bi Fontus mogao da se koristi i u oblastima gde je vazduh zagađen.

Austrijski dizajner planira da pokrene kampanju pomoću koje bi prikupio sredstva za kompletno finansiranje projekta, a nada se da se ova flaša prodavati za manje od 100 dolara.

Na kraju pogledajte video o ovoj fontus flaši koja sama stvara vodu:

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1