Najzanimljiviji sajt Balkana

HTV 2 super sonic letelica

Lansiranje hipersonične letelice falkona HTV-2 otkazano je u Kaliforniji zbog lošeg vremna iznad Pacifika.Drugo lansiranje se očekuje danas 11 avgusta oko 7.00 časova po pacifičkom vremenu iz vazdušne baze "Vandenberg".

Falkon HTV-2 letelica će biti lansirana na raketi u svemir, a potom će se vratiti nazad na Zemlju ogromnom brzinom od oko 20.921 km/h.Brzinom koja je 20 puta veća od brzine zvuka.

Test leta,uradjen prošlog aprila,trajao je svega 9 minuta pre nego što je letelica oborena zbog tehničke neispravnosti.

Ako ovaj pokušaj DARPA (agencija Ministarstva odbrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija) uspe postaviće novi rekord u sub-orbitalnim svemirskim putovanjima kao i u novim generacijama super oružja.

Ovim ovakvim letom i letelicom biće demonstracija hipersoničnog leta i manevarskih tehnika na ivici zemlje i svemira brzinom od 20.921 km/h.

Kolika je ta brzina podatak,kada bi leteo falkon HTV-2 izmedju New York-a i Los Angeles-a trebalo bi ovoj hipersoničnoj letelici manje od 12 minuta da predje tu razdaljinu,u poredjenju sa  avionom kojem treba nešto više od 5 sati leta.


USA vojska se nada da će im to omogućiti da izvrše udare na teroriste ili druge mete svuda u svetu za manje od jedan sat.Ovo je poznato pod imenom Konvencionalni brzi globalni udar (CPGS).


Inženjeri DARPA-e ne znaju šta je pošlo loše tokom prvog probnog leta "falkona"i nadaju se da će s ovim letom biti sve uredu.Oovoj letelici možete pogledati u videu koji sledi
izvor:blic.rs

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1