Najzanimljiviji sajt Balkana

CharlieChaplin1 300x210
Daleke 1917 godine napravljen je film od 7 minuta pod nazivom "Čarli Čaplin u cepelinu".
Uglavnom radnja filma se dešava da Čarli Čaplin obara nemačku letelicu.7 minuta koliko je dug film "Čarli Čaplin u cepelinu"

kako smo rekli pojaviće se krajem juna na aukciji,kada bude organizovana aukcija od strane aukcijske kuće "Bonams" u Londonu

carlicaplinucepelinu1
Sadašnji vlasnik platio je retki zagubljeni film  "Čarli Čaplin u cepelinu“ platio 3,20 funti na eBay sajtu.

Nagadjanja oko cene koja se može postići za ovaj  Čaplinov kratki film na aukuciji  idu i od čak i šestocifrenog iznosa.Sam kolekcionar Morejs Park kaže da je kupio filmsku rolnu 2009. godine, jer mu se dopala izgled limene kutije(!) u kojoj se nalazio.

carlicaplinucepelinu3
Neki veruju da ovaj 7 minutni film je snimljen kao propagandni materijal da bi se podigao moral britanske vojske.Dok opet neki stručnjaci tvrde da je reč o eksperimentalnom ostvarenju.A neki idu i do te tvrdnje da je ovaj kratki film snimljen bez Čaplinovog znanja,neka vrsta prve "skrivene kamere".


"Ovaj film ostaje prava enigma.Ostavlja toliko pitanja bez odgovora",izjavio je Park.Pojedini stručnjaci navode da je letelica prava,dok drugi tvrde da je posredi prvi primer filmske animacije.

Da se podsetimo tokom Prvog svetskog rata,cepelini su koršćeni u bombardovanju Engleske i Francuske O njima se govorilo kao o teroru s neba U Bonamsu kažu da Čaplinov film nesumnjivo predstavlja značajan doprinos istoriji rane kinematografije.
Izvor:rts.rs

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1