Najzanimljiviji sajt Balkana


Izumi su u stanju da izmene način života ljudi kao i da  celom čovečanstvu donesu napredak.Ima tu raznih izuma od onih pomalo uvrnutih bizarnih,glupih pa sve do onih pametnih.Neki od izuma tokom ljudske istorije su dobili zaslužno mesto dok drugi nikada nisu "ugledali svetlost dana" ili su postali stvar podsmeha.U nastavku ovog teksta vam donosimo koji su to izumi obležili ovu 2012 godinu....


Oblak u sobi

Holandski umetnik uspeo je da stvori mali, savršeno beo oblak unutar sobe. Kako bi ovo postigao, bilo je potrebno mnogo preciznog planiranja: temperatura, vlažnost i osvetljenje su morali da budu savršeni. Kada su svi ovi uslovi stabilni, Bernaut Smilde stvara oblak iz vazduha uz pomoć mašine za maglu. Iako oblak postoji svega nekoliko sekundi, efekat je dramatičan za posmatrača.

Set za stvaranje civilizacije
Cena: Besplatno
Marcin Jakubovksi napravio je traktor za šest dana. Onda je rešio da objasni ostatku sveta kako da to učini: napravio je dizajn, odredio je budžet i postavio instrukcioni video besplatno na internet. Jakubovski je takođe identifikovao 50 najvažnijih mašina koje su potrebne za moderan život – od mašina za obradu zemljišta do rerne i trenutno pokušava da za svaku od njih stvori jeftin prototip koji najobičnija osoba može da napravi.

Liqui Glide


Cena:oko 25 centi po flaši
Pet MIT studenata i njihov profesor Kripa Varanasi uspeli su da stvore površinu sa koje će sve skliznuti – od flaša za kečap do krila aviona. Proizvod baziran na biljkama dodaje mikroskopski sitan klizavi pokrivač skoro bilo kom materijali – staklu, keramici,metalu ili plastici.

Solarni prečišćivač vode

Cena:50 dolara
Dizajner Gabriele Diamanti stvorio je solarni prečišćivač vode za upotrebu u obalnim predelima zemalja trećeg sveta. Skoro je duplo jeftiniji i 67 odsto delotvorniji od postojećih modela. Diamanti se nada da će velike kompanije usvojiti njegov dizajn i započeti masovnu produkciju.

Enable Talk Gloves


Cena:75 dolara
Četiri studenta iz Ukrajine stvorili su rukavice koje omogućavaju nemim i gluvim osobama da komuniciraju sa ljudima koji ne poznaju govor znakova. Rukavice su opremljene senzorima koji prepoznaju govor znakova i prevode ga u tekst na pametnom telefonu koji potom taj tekst pretvara u govor.

Techpet

Cena:59.99 dolara
Da li se sećate Tamagočija? Proizvođač Bandai odlučio je da ode još dalje. Sve što treba jeste da skinete TechPet aplikaciju, stavite iPhone u poseban dok unutar psećeg rama nakon čega će ekran dobiti lice psa koji je željan igre. Pas čak prepoznaje i određene pokrete i verbalne komande zahvaljujući kameri i mikrofonu telefona.

Gume koje se same naduvavaju
Cena: oko 200 dolara po komadu
Kada pritisak u gumama firme Goodyear (koje još nemaju zvaničnu cenu) opadne one to znaju. Unutarnji regulator pritiska otvara se kako bi vazduh ušao u poseban kanal, i kako se točak okreće, ispumpani deo pomaže da se istisne vazduh iz kanala u gumu. Kada se pritisak ponovo dovede do poželjnog nivoa, ventil se zatvara.

Google naočare

Cena:1,500 dolara
Ove "naočare" zapravo su kompjuter ugrađen u standardan okvir za naočare i to je uređaj koji će virtuelnu stvarnost da učini delom našeg svakodnevnog života. S ekranom od pola inča (1.3 cm) koji se pojavljuje kada pogledate gore i desno, korisnici će moći da fotografišu i dele slike, da obavljaju video-pozive, proveravaju svoj raspored i pristupaju mapama i internetu. Google Glass će biti u prodaji od 2014. godine.

Maker Bot Replicator 2
Cena:2,199 dolara
Dizajnirajte nešto (ili samo svucite sa neta), pritisnite Print, i gledajte kako ovaj fensi, 3-D printer, pravi ultra-tanke plastične slojeve, koji se stapaju jedan s drugim i stvaraju predmet koji ste mu zadali, ili na stotine kopija istog. Poslednji model Maker bot replicator 2, koji je napravila komapnija iz Bruklina MakerBot, izrađuje veće kopije, radi brže i preciznije, od prethodnih prototipova. Pomaže i intuitivan softver i to što ništa ne treba da se sklapa. Ovaj unapređeni Replikator omogućava da svaka kuća bude mala fabrika.

Bakster
Cena:22,000 dolara
Konvencionalni industrijski roboti obično izgledaju zastrašujuće,ali Bakster je skroz drugačiji.Poslednje "čedo" slavnog robotičara Rodnija Bruksa (koji je zaslužan za stvaranje "Roomba") stvoren je lakše i poslove koji se ponavljaju - kao što su pakovanje i sortiranje. Za posao koji radi on je jeftin, jednostavan i "user-friendly".

Tesla Model S

Cena:49,900 dolara
Električni automobil sa četvoro vrata koji izgleda kao Jaguar i koji može da pređe 426km sa jednim punjenjem. Da je "pravi" automobil njegova potrošnja bi bila 2,6 litara na 100km. "Touchscreen" kontroliše sve, od GPS-a do brzine. Tesla pravi i mrežu stanica za punjenje – šest je otvoreno do sada, tako da potencijalni vlasnici ne moraju da brinu da li će stići do kuće...

Rover Curiosity

Cena: 2.5 miljardi dolara
 NASA je i ranije slala sonde na Mars, ali nikada na način koji su primenili ove godine. "Kjuriositi", koji je sleteo u krater Gejl u avgustu, je vozilo koje je teško jednu tonu, veličine SUV-a, koji ima deset puta više naučnih instrumenta nego sve sonde koje su do sada išle na Crvenu planetu.
izvor:b92

Dodaj komentar


Najnoviji naslovi

Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala