Najzanimljiviji sajt Balkana

majmuni najpametniji

Zoolozi iz Japana došli su do zanimljivog i senzacionalnog otkrića: u Africi u prašumamna u blizini ljudiskih naseobina,naišli su na grupu (klan) majmuna koji imaju jako razvijenu inteligenciju....

i pronalazačke sposobnosti.Do sada u životinjskom svetu nisu zabeležene ovakave "super" sposobnosti ovih primata....

U knjizi "Šimpanze iz Bosua i Nimbe"  su objavljene i prve fotografije ovih nevrovatno sposobnih i pametnih majmuna.( neke slike ovih pametnih majmuna  možete videti na ovom linku )

Fotografije je napravio Anup Šah tokom ekspedicija japanskog istraživača iz Kjota Tetsura Matsuzave.

Nije neka vest niti novost da primati koriste pojedine predmete iz prirode  i svog okruženja da bi se odbranili ili preživeli.

Ali nijedan majmun( vrsta majmuna) na svetu za koje se zna,ne pridaje toliko svoje pažnje izradi alata kao šimpanze iz Bosua,kako kaže i tvrdi istraživač zoolog Matsuzava.

Ove najmpametnije do sada šimpanze pecaju,brišu,čiste,udaraju,jedu “kašikom”,mere,sabijaju,prave kašu,čak nekada nadmudruju čoveka i teraju neprijatelje kamenjem ili tehničkim pomagalima koje su sami izradili !!

Ovaj pametni klan majmuna pravi tako da ne poverujete sundjere od sažvakanih biljaka i savijaju lišće palme da bi napravili čašu ili jastuče za sedenje.!

Matsuzava je došao do saznanja da ovaj pametni majmunski klan korištenjem sopstveno alata savladao skoro 24 različite delatnosti.I da pri ovome ženke su veštije od majmuna mužjaka,mužjaci su na primer spretniju u vadjenju algi iz okolnih ribnjaka.

Karel van Šaik koji se bavi istraživanjem ponašanja životinja je isto tako izjavio"Na mestima gde pripadnici jednog klana provode više vremena zajedno,zabeležili smo veći repertoar "majmunskih pametnih"inovacija.Čovekoliki majmuni uče jedni od drugih i tako razvijaju inteligenciju.”

Pametni majmuni japanskih zoologa tako pomoću palmovog granja prave kašu od plodova i spretno onesposobljuju zamke koje postavljaju ljudi da bi hvatali antilope.

Na primer u blizini saobraćjnica se jako oprezno kreću.Da bi prešli neku ulicu,snažniji mužjaci idu u izvidnicu,pogledaju levo i desno, a kada se uvere da nema automobila rukom daju znak ženkama i mladima da je prolaz slobodan.

izvor:blic.rs

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1