Najzanimljiviji sajt Balkana

podzemni grad
Australijski rudarski gradić Kuber Pidi (engl.Coober Pedy)
je poznata svetska prestonica opala gde se iskopava gotovo 70 % opala osnovan je davne 1915. godine.Takođe ovaj čudni i zanimljivi grad je postao širom sveta poznat kao podzemni grad....


I zaista kada pogledate krajolik podseća na neku verziju kataklizmične budućnosti sličnu onome što se moglo videti u kultnom filmu "Pobesneli Maks".Ime gradu u kom se vade najskuplji opali na svetu dali su Aboridžini "kupa piti", ili što u prevodu znači "rupa belog čoveka".

Kako smo rekli svetu je postao poznat kao podzemni grad.Grad  ima veoma veliki broj odaja i zgrada koje se nalaze ispod površine gde se ljudi sklanjaju od izuzetno visokih dnevnih temperatura koje prelaze čak i 40 stepeni Celzijusa.Dok je u samom gradu Kuber Pidiju temepratura konstantna 24 stepena celzijusa i vlažnost 20 %.

Po popisu iz 2011.godine u Coober Pedy -ju živi pod zemljom  oko 2.000 stanovnika!.Meštani žive u domovima u stenama i zemlji koji imaju po tri spavaće, dnevnu sobu, kuhinju i kupatilo.

Takođe stanovnici imaju kao i svi drugi koji žive u gradovima, svoje barove prodavnice,pa čak i podzemno groblje!Najveći problem ljudima koji žive u kućama u ovom rudarskom gradiću predstavlja nedostatak vode.


Posebno je interesantno da se u gradiću nalazi i podzemna srpska pravoslavna crkva Svetog Ilije Proroka.Nalazi se oko 800 kilometara severno od Adelejda sa kojim je spojen dnevnom autobuskom linijom.

A Cena podzemnih kuća je skoro ista kao i za kuću na površini zemlje. Bez preke potrebe, čovek ne mora da izlazi na svetlost dana, a ako želi da proširi stan može da iskopa novu prostoriju.

Te se može desiti da prilikom proširivanja svoje kuće vlasnik može i da se obogati ako naleti na koje nalazište opala,  time  bi rešio je sve svoje finansijske probleme.

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1