Najzanimljiviji sajt Balkana

muzika tinejdzeri

U Americi 2006.godine na Univerzitetu Emory u Atlanti,istraživačka laboratorija došla je do zanimljivih saznanja.Tinejdžerima je puštano 120 pesama relativno nepoznatih....

muzičara a naučnici su pratili njihove moždane reakcije.Pesme koje su korištene u ovom istraživanju morale su biti nepoznate ispitanicima tinejdžerima,

dok su nervne rekacije tinejdžera koji su slušali muziku snimane su posebnom tehnikom.Svaki tinejdžer ispitanik morao je pesmu oceniti na skali od 1 do 5

Ovo istraživanje na samom početku je imalo drugu svrhu.U početku istraživanja su hteli da naučnici dodju do saznanja kako pritisak vršnjaka utiče na mišljenje tinejdžera.

Posle 3 godine istraživanja,glavni istraživač Greg Berns,došao je do saznanja da je jedna od nepoznatih pjesama korištena u istraživanju postala veliki hit.

"Setio sam se da imamo taj jedinstveni skup podataka moždanih reakcija dece koja su slušala pesme pre nego su postale popularne." izjavio je Greg Berns.


Inače ovo Bernsovo istraživanje je bilo ograničeno,ono je uključivalo samo 27  tinejdžera koji inače čine samo oko 20 posto kupaca vezanih za muzičku industriju.

Pesme koje su korištene za ovo istraživanje su ispale su neuspesi sa mizernom pordajom na tržištu prodajama.A samo su tri pjesme postale su hit,odnosno dostigle kriterijum muzičke industrije 500.000 prodanih primeraka

Moždane reakcije tinejdžera na kraju su mogle predvideti oko trećinu pesama koje će se prodati u više od 20.000 primeraka. Podaci su još precizniji bili, za pjesme koje su ispale neuspešne.

Oko 90 % pesama koje su izazvale uglavnom slab odgovor tinejdžera tj. njihovog nervnog centra prodale su se u manje od 20.000 primeraka.

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1