Najzanimljiviji sajt Balkana


Samoobnavljajući materijal iz NASA
Američki naučnici sa Univerziteta u Mičigenu uspeli su da naprave materijal koji može da se sam obnavlja kad se ošteti!...
 NASA-in Materijal se uspešno samoobnavlja i nakon probijanja metka, a njegova primena bi mogla  u skorijoj budućosti da bude široko rasprostranjena.
 
Ovaj materijal, nalik smoli, odmah po izlaganju kiseoniku počinje da se stvrdnjava i to je najjednostavnije za laike objašnjen princip njegovog funkcionisanja.
 
kako bi testirali materijal kojis e sam obnavlja naučnici su ga stavili između dva sloja zida. U slučaju da zid bude probijen, smola popunjava rupu u prvih nekoliko sekundi sve dok ne počne da reaguje sa kiseonikom nakon čega se momentalno stvrdnjava.
 
Istraživanje i razvijanje finansirala je NASA, dok su konačni rezultati objavljeni u ACS Macro Letters od "American Chemical Society".
 
Savetuje se da materijal može da se koristi u postavljanju zidova rezervoara za gorivo, trupa aviona ili svemirske letelice.
 
 U osnovi, ovi materijali razvijeni su da se koriste za svaki predmet pod pritiskom kako bi sprečili njegovo probijanje i samim time curenje goriva ili vazduha. Pogledajte video:
 

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1