Najzanimljiviji sajt Balkana

Severna hemisfera Marsa je nekada bila pod vodom NASA je obelodanila informaciju da je nekada na Marsu se prostirao ogroman okean preciznije na severu "Crvene planete", i ovaj okean je zauzimao skoro petinu teritorije Marsa !...

"Okean je stvarao tople, vlažne klimatske uslove, idealne za razvoj vanzemaljskog života", navodi se u izveštaju NASA naučnika.

Okean je postojao pre 3,5 milijarde godina, a imao je deset puta manje vode nego svi Zemljini okeani zajedno, a bio je dubok više od 1.5 kilometara. Zapremina je iznosila oko 20 miliona kubnih kilometara vode.

Satelitski snimci pokazali su reljefe koji ukazuju na postojanje rečnih dolina i terene formirane kretanjem vode.

Američki stručnjaci identifikovali su 52 regiona delti, u koje su ulazili brojni sistemi koji podsećaju na reke. Svi regioni se nalaze na istoj visini, što ukazuje da su označavali obalu ogromnog okeana u koji su se slivale reke.

"Naše otkriće daje prevagu hipotezi da se okean formirao na ranom Marsu kao deo globalne i aktivne hidrosfere" kazali su naučnici.

Ključno pitanje, međutim, je ostalo bez odgovora - gde je otišla voda s Marsa? Neki naučnici veruju da je većina sada u zaleđenom stanju ispod površine.

"Na Zemlji, delte i jezera su odlični akumulatori i pokazatelji znakova života u prošlosti. Ukoliko je ikada bilo života na Marsu, delte su možda ključ za otkrivanje njegove biološke prošlosti" zagonetno je završio svoju izjavu dr Getano Di Akile, vođa projekta.

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1