Najzanimljiviji sajt Balkana

Crvena planeta mars
Iz NASA je juče stiglo je saopštenje da je orbitalna sonda MRO (engl. Mars Reconnaišance Orbiter) otkrila depozite stakla u nekoliko kratera crvene planete.!...

U saopštenju NASA se navodi da su čestice stakla koje je sonda detektovala nastale kao posledica silovitog udara, najverovatnije meteora, jer najverovatnoje udar je stvorioo dovoljno snage da se kamenje rastopi, a staklo brzo ohladi u atmosferi.

Porteklih godina, istraživanja su pokazala da su u takvom staklu na Zemlji sačuvane male količine organskog materijala koji potiče iz vremena kada je pre više miliona godina veliki meteor udario u našu planetu.

Postoji dakle mogućnost da se i u staklu na Marsu nalaze sačuvani dokazi života iz davne prošlosti planete, pod pretpostavkom da je život na njoj uopšte postojao.

Budući da se depoziti stakla nalaze na jednoj od lokacija koje će biti istraživane novim Marsovim roverom koji bi trebalo da bude lansiran 2020, naučnici se nadaju da će uskoro biti u prilici da nadju dokaze o postojanja života.

Detalji o marsovskom staklu, koje su prikupili Kevin Kenon i Džek Mastard, istraživači sa Braun univerziteta, objavljeni su u časopisu Geology.

izvor:blic.rs

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1