Najzanimljiviji sajt Balkana


Iz Mičigena uSAD dolazi nam jedna zaista zanimljiva vest, naučnici su izumeli specijalni premaz za odeću.Ovaj tečni premaz štiti odeću od svih vrsta tečnih materija tako što se....

kapi prosto odbijaju od njega.Ovakav oblik nove tehnologije bi mogla da bude primenjena ne samo u tekstilnoj industriji već i šire.95 % ovog zanimljivog i neobičnog premaza je vazduh, a njegova površina odbija čestice tečnosti pa odeća kojom se premaže ne upija kafu, alkohol ili neke opasne kiseline.

Premaz koji štiti odeću od prljanja  je mešavina gumeno-plastičnih čestica polidimetilsiloksana (PDMS) i otporne nano-tečnosti koju je razvilo Američko vazduhoplovstvo,a sadrži ugljenik,fluor,sicilijum i kiseonik.Premaz smanjuje međumolekularne sile koje privlače čestice, pa se zbog toga tečnost odbija, a može se naneti na bilo koju površinu.

Naučnici su testirali 100 različitih tečnosti i samo su freoni koji se koriste u klimatskim uređajima i hladnjacima uspeli da prođu kroz premaz .Međutim, premaz uspešno štiti od kafe,alkohola,šampona,boje za štampače,benzina,biljnog ulja i sumporne kiseline što je za početak sasvim dovoljno

"Nakon što se tečnost i materijal dotaknu,stvara se pozitivan ili negativan naboj pa se tečnost širi.Mi smo uspeli drastično da smanjimo međudelovanje između površine i kapljica zbog čega se tečnost jednostavno odbija" izjavio  je dr. Aniš Tuteja.
Premaz je zaista neverovatno lagan pa se može koristiti za vojna odela i zaštitna odela naučnika koji rade sa opasnim hemikalijama, kao i na brodovima.
izvor:blic.rs

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1