Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:radioaktivna tabla
Američki naučni  tim sa Univerziteta "Ratgers" došao je do veoma zanimljivog otkrića! Oni su pronašli (otkrili) novi tip bakterije u rudniku Rifl u Koloradu,....

koja ima mogućnosti da "udiše" radioaktivni uranijum!..

 "Antiradioaktivna" bakterija mogla po njihovim tvrdnjama i ako dalja ispitivanja pokažu da je  sa zdrastvenog gledišta sa ovom baterijom sve uredu, omogući dekontaminaciju zagađene vode i zemljišta u postrojenjima u kojima je ruda uranijuma korišćena za proizvodnju oružja.! 

Novootkirveni soj, nazvan  je "betaproteobakterija", naseljava radioaktivna okruženja i "udiše" uranijum ili kiseonik da bi proizveo energiju neophodnu za samoodržavanje. 

U procesu zvanom redukcija, bakterija preuzima elektrone uranijuma, ali naučnici ističu da još uvek nije poznato kako ovaj osiromašeni element dalje ponaša u podzemnom okruženju.

Oni će zato sprovesti dodatna istraživanja kako bi ispitali njegovu bezbednost po ostali živi svet. Inače ovo istraživanje naučnog tima Univerziteta "Ratgers"  objavljeno je u časopisu "PLoS ONE".

Ukoliko se pokaže da "antiradioaktivna  betaproteobakterija"nije štetna, ona  bi u budućnosti mogla da bude od koristi u čišćenju vode i zemljišta u zagađenim područjima.


Što bi bilo od izuzetne koristi za celo čovečanstvo i za ekologiju planete Zemlje!

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1