Najzanimljiviji sajt Balkana

zubi popravljanje lek Tideglusib

Britanski naučnici su uvereni da uz pomoć leka Tideglusib naši zubi bi u skorijoj budućnosti mogli sami da se "popravljaju" na ovaj način bi se eliminisale potrebe za zubnim plombama...Britanski straživački tim sa "Kings" koledža u Londonu pokazao je da taj lek, kojim se inače tretiraju oboleli od demencije, može pokrenuti ćelije u dentalnoj pulpi kod miševa da same poprave manje rupe na zubu

Rupe na zubima miševa tretirane su uz pomoć biorazgradivog sunđera natopljene lekom "Tideglusibom" koji bi se umetnuo u karijes.

Studija objavljena u časopis "Science reports" pokazala je da je taj proces doveo do "potpunog i uspešnog prirodnog popravljanja" zuba. Lek "Tideglusib" je stimulisao aktivnost matičnih ćelija u dentalnoj pulpi što je dovelo do regeneracije 0,13-milimetarskih rupa u mišjim zubima.

Ključna stvar je to što je sunđer biorazgradiv. Prostor u kojem stoji sunđer se za vreme regeneracije dentina do te mere napuni mineralima da nakon tretmana ne ostane ništa što se u budućnosti može pokvariti." kaže profesor Pol Šarp.

Istraživački tim će sada pokušati da utvrdi mogu li se njihovom metodom popraviti i veće rupe. Šarp je dodao da bi ovaj način lečenja zuba u skorojijoj budućnosti mogao biti i komercijalno dostupan.

"Nadamo se da bi se mogao naći na tržištu za tri do pet godina. Ovde nije reč o do te mere dugoročnom projektu! izjavio je Šarp.

U regenerativnoj medicini postoji bojazan da bi rapidno deljenje ćelija moglo dovesti do razvoja raka, ali je ovaj lek, tvrde stručnjaci, već testiran kao moguća terapija za pacijente koji boluju od demencije, piše Jutarnji list.

"Sigurnost leka je proverena na puno većim koncentracijama pa se nadamo da imamo dobitnu kombinaciju" dodao je an kraju Šarp.
loading...


Najnoviji naslovi

Pratite nas na....
twitter icon
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

 

banner2
 baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala