Najzanimljiviji sajt Balkana

Ji Janagisava je stvorio samoobnavljajuce staklo
Japanski naučnik Ji Janagisava(33) sa Univerziteta u Tokiju slučajno je otkrio novi tip stakla - samoobnavljajuće staklo koje može da se popravi na lak način....  i to tako što se slomljeni delovi pritisnu zajedno.

Ji Janagisava je novi materijal je otkrio slučajno, dok je proučavao lepkove sposobne za delovanje na vlažnim površinama.

U laboratorijskom eksperimentu,Janagisava je polomio mali komad stakla napola, a zatim pritisnuo dva dela jedan uz drugi 30 sekundi, na sobnoj temperaturi.

Tada se dogodilo "čudo" - staklo je ponovo bilo u jednom komadu.

Novi komad rekonstruisanog stakla čini se veoma otporan. U pitanju je organsko staklo, slično akrilnom staklu, koje se proizvodi od kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čije vodonične veze, prema Janagisavinom ispitivanju, daju staklu samoobnavljajuću sposobnost.

Drugi naučnici pokazali su slična svojstva sa kaučukom ili gelom, ali je japanski istraživač prvi koji je do njih došao sa jednim tipom stakla, a da prethodno nije morao da ga otopi.

Ova inovacija mogla bi da omogući dvostruko ili čak trostruko duži rok trajanja brojnih predmeta od stakla, poput automobilskog vetrobranskog stakla ili građevinskog materijala, smatra japanski naučnik.

loading...


Najnoviji naslovi

Pratite nas na....
twitter icon
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

 

banner2
 baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala