Najzanimljiviji sajt Balkana

dinosurusi
Kako dinosaurusa ovih džinovskih stvorenja više nema pre više miliona godina,istraživači su morali da primene drugu taktiku da bi odredili temepraturu.Otkrića naučnika o temperaturi su objavljena u onlajn izdanju časopisa "Science",ovo novo otkriće tj studija nam otkriva da ova ogromna stvorenja,su bila toplokrvna bića a ne tako baš hladnokrvna kako su izgledali ...


Analizom zubne gledji dinosaurusa,naučnici su došli do saznanja da se temperatura dinosaurusa gotovo ne razlikuje mnog od ljudske, koja u proseku 37 stepeni Celzijusa.Do tog zaključka došli analizom nivoa ugljenika i izotopa kiseonika u gleđi 11 zuba Brahiosaura i Kamarasaurusa, dve divovske vrste dinosaurusa koje su živele pre više od 150 miliona godina.!

Otkrili su da je Brahiosaur imao temperaturu od oko 38,2, dok je Kamarasaurus imao tmeraturu od oko 36,8 stepeni Celzijusa.

"Naša analiza je dovela do toga da možemo da odbacimo teoriju po kojoj su dinosaurusi bili hladnokrvne životinje,kao što je na primer krokodil" ,rekao je vodja tima ovog istraživanja Robert A. Igl sa Kalifornijskog Instituta za tehnologiju.


"Ipak to ne znači da su ovi veliki dinosaurusi imali ubrzani metabolizam kao sisari i ptice.Moguće je da su bili gigantotermi,kod kojih je telesna temperature konstantna u odnosu na kolebanja u spoljnjem okruženju, i da su zadržavali toplotu zahvaljujući tome što su bili veliki"-dodao je još.
"Inače velika telesna masa lakše održava konstantnu temperaturu" objasnio je koautor studije Tomas Tetken sa Univerziteta u Bonu.

 Naučnici su svoje istraživanje vršili i na sauropodima,najvećim dinosaurusima,a tako velike životinje mogu da zadrže telesnu toplotu uprkos relativno sporom metabolizmu. Brahiosaur je težio oko 40 tona, a Kamarasaurus oko 15 tona.!
Posle ovih studija na red dolazi analiza manjih dinosaurusa,koja bi mogla da dokaže da su svi primerci te vrste bili toplokrvni.
izvor:blic.rs

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1