Najzanimljiviji sajt Balkana

Opportunity rover

Robot-istraživač s Marsa Opportunity,koji se već punih sedam godina nalazi na ovoj planeti i koji je do sada prešao oko 30 kilometara otkrio je da stene koje ukazuju da je nekada u krateru Endeavour bilo vode!.

Ovakvu izjavu dao je za list "International Herald Tribun"  profesor astronomije na američkom univerzitetu Kornel Stiven Skvajer, član naučnog tima koji analizira podatke koje emituju dva robota.

Januara 2004. godine na dve različite tačke na Marsu spušteni Opportunity i Spirit roboti da bi tragali  za znakovima koji bi ukazivali da je tamo bilo ili ima i sada vode.

Ovakve stene koje je pronašao Opportunity ( Oportjuniti),otvaraju sasvim novo poglavlje u istraživanju ove planete.Ove stene sadrže velike količine dva elementa,cinka i bromina koji se na našoj planeti Zemlji pojavljuju samo u geološkim slojevima nastalim pod dejstvom vode i toplote.


Skvajer, koji rukovodi analizom podataka koje roboti šalju na zemlju,tvrdi da do sada ništa slično nije nadjeno na Marsu poput ovih stena u krateru.

Naučnici predostavljaju da će Opportunity u  krateru Endeavour geološki posmatrano jako starim,naći još dragocenih podataka,kao na primer slojeve gline koji su primećenim na snicima načinjenim iz Marsove orbite.


Ukoliko robot Opportunity pronadje takvu glinu,to bi definitivno značilo da je crvena planeta Mars u nekom vremenu davno pre imao topliju i vlažniju što bi automatski značilo da je nekada na njoj postojao neki oblik života.

Do kraja ove 2011. godine.biće lansiran veći robot Curiosity koji će takodje biti upućne na crvenu planetu mars,koji će tragati za znakovima ili tragovima eventulanog života

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1