Najzanimljiviji sajt Balkana

Microneta scholtzi
Naučnici iz Škotske i Francuske došli su do neobičnog i znaimljivog otkrića.U studiji objavljenoj u časopisu PLoS One,naučnici su otkrili da malU životinja odnosno insekt koji stvara veoma veliki zvuk.Insekta koji prodorno "peva".!Zajednički tim biologa i stručnjaka za inženjering zabeležio je insekta uz pomoć podvodnog mikrofona.

Raspjevani insekt  latinskog imena Microneta scholtzi su vodeni insekti i u stanju su proizvedu zvuk od 100 decibela!Iako se izgubilo skoro 99% zvuka kada se prenosi iz vode u vazduh,pevanje ovog insekta je još uvek dovoljno glasno za ljudsko uho koje čovek može da čuje.

Usput  najglasniji životinja na Zemlji su ujedno i najveći,plavi kit pjesme proizvodi jačinu zvuka 188 dB,dok slonovi 117 dB.

Insekt je tako mali svega samo 2 milimetra, a i sam način proizvodnje zvuka je neobičan i zanimljiv.Mužjak privlači ženku tako da penisom trlja stomak,fenomen poznat kao stridulacija  kada životinje trljaju delove tela te tako proizvode zvuk.
I sami naučnici bili su iznenadjeni jačinom ovog  raspjevanog insekta,tako da su merenje ponavaljli više puta.Kako zvuči ovaj neobičan insekt poslušajte i sami.

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1