Najzanimljiviji sajt Balkana


Već znamo odmah vam je na pamet pao čelik kao najjači materijal ali tu ste se prevarili.Jer kada uporedimo materijal koji će te pročitati u nastavku čelik izgleda tako bedasto a "čvrsti" dijamant izgleda kao tanko staklo.U nastavku vam otkrivamo pet najjači materijali na svetu,koji su do danas otkriveni…


1.Grafen

Grafen istovremeno je najtanji i najjači materijal,ovaj materijal je skoro providan,dok mu je gustina takva da ni najmanji atomi plina ne mogu proći kroz njega!.
“Naše istraživanje je utvrdilo da je grafen najjači materijal ikada izmeren.Grafen ako materijal je 200 puta jači od konstrukcijskog čelika “, izjavio je profesor James Hone sa Columbia Univerziteta. “Morali bi balansirati slona na olovci da bi probili list grafena debljine najlona.”Nadamo se da vam je sad jasno koliko je jak ovaj materijal i on se nalazi na prvom mestu i najjači je materijal na svetu!

2.Buckypaper

Drugi po redu najjači materijal na svetu je Buckminsterfullerene (Buckypaper) ,materijal Carbona 60 koje mu je dodeljeno u čast R. Buckminster Fullera.Ovo je nanomaterijal napravljen od ugljika u obliku cevčica koje su 50.000 puta tanje od ljudske kose.
Buckypaper je čak 500 puta jači i 10 puta lakši od čelika ia što se tiče dijamanata on je duplo tvrđi.
3.Amorfni metal (stakleni metal)

Stakleni metal nije staklo, ili barem nije standardna vrsta stakla. Amorfni metal je zapravo “tečni metal” a sastoji se od legure titana,cirkona, nikla,bakra i drugih metala. Smatra se jednim od najizdržljivijim materijala na Zemlji.
“Verovatno ima najbolju kombinaciju snage i žilavosti koju smo ikada napravili”, tvrdi je Robert O. Ritchie, stručnjak za materijale sa Lawrence Berkeley Nacionale Laboratorije “Naravno ovaj tečni metal nije najjači materijal ikad napravljen, ali je definitivno jedan od najboljih s kombinacijom čvrstoće i žilavosti.”

4. Dyneema

Dyneema je premium brand za ultra-visoki molekularni polietilen (UHMWPE), i proizvodi se u nekoliko oblika, uključujući vlakna, trake i jednosmjerne (UD) listove.Dyneema materijal koji je 15 puta jači od čelika, i on ima za sada (trenutno) najjače vlakno na svetu.Dyneema materijal je lakši od pera,može zaustaviti sve vrste metaka.Kolika je njegova čvrstina govori podatak da  jedan konopac napralvjen od njega može povući čak i tankere za naftu

5. Lonsdaleit

Ovaj materijal Lonsdaleit se formira kada meteor koji sadrži grafit padne na Zemlju.Lonsdaleit nalikuje dijamantu, napravljen od ugljenika, s tim da zadržava šesterokutne kristalne rešetke. Lonsdaleit je otkriven 1967. godine u Arizoni, a potiče iz Canyon Diablo meteora.
Na Mohsovoj lestvici tvrdoće  dijamanta ima 10, dok  lonsdaleit samo 7-8. Međutim, naučnici mogu proizvesti čisti lonsdaleit koji se može pohvaliti s Mohsovom tvrdoćom od čak 15,8. U simulacijama je takođe utvrđeno da je čisti uzorak lonsdaleita tvrđi od dijamanta za čak za neverovatnih  58 posto.
Dodaj komentar


Najnoviji naslovi

Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala