Najzanimljiviji sajt Balkana

ilustracija:Bicikli u Holandiji Bicikl je osnovno prevozno sredstvo u Holandiji, pa su česte i nesreće.Prvi "pametan bicikl" predstavljen je ovih dana u Holandiji .Ovaj "pametni" bicikl vibrira kao upozorenje na opasnost na putu,to jeste njegovo sedište i ručice upravljača ....
 
A sve ovo je osmišljeno sa ciljem da se smanji broj udesa u kojima učestvuju stare osobe.
"Sve više starijih ljudi koristi bicikl", izjavila je u ponedeljak za AFP holandska ministarka za infrastrukturu, Melani Šulc.
 
"Zato nam treba ovakav bicikl, koji će pomoći da se smanji broj povreda starih ljudi, omogućavajući im da koriste ovu vrstu kretanja", dodala je ona.
 
Razvijen po narudžbi Vlade u istraživačkom institutu TNO, bicikl koji pokreće struja iz baterije, očekuje se da će biti u prodaji za otprilike dve godine, i njegova cena će se kretati između 1.700 do 3.200 evra. Pametni bicikl će imati oko 25 kilograma težine,a prototip će biti opremljen radarom pod upravljačem i kamerom na zadnjem blatobranu.
 
Ti uređaji su povezani s malim kompjuterom koji vozača vibriranjem sedišta upozorava na približavanje opasnosti otpozadi, ili vibriranjem upravljača, ako opasnost dolazi spreda.
 
Biciklista može bežičnom mrežom povezati svoj računar s računarom bicikla, te dobiti i druga upozorenja i obaveštenja tokom vožnje
 
Na primer, ako drugo vozilo dolazi otpozadi, biciklista će dobiti i informaciju o smeru kretanja tog vozila, da mu ne bi bio na putu.
 
"Nesreće se često dese kada se biciklista okrene da pogleda unazad, ili kada se uspaniči jer ga neko pretiče velikom brzinom", rekao je za AFP Moris Kvakernat, jedan od istraživača naglasivši da se ta tehnologija već koristi u automobilskoj industriji.
 
Holandija ima više bicikala oko 18 miliona, više nego stanovnika (17 miliona Holnađana). A u Holandiji se godišnje proda milion bicikala, dok holanđani imaju na raspolaganju 25.000 kilometara biciklističkih staza! Na žalost tokom prošle 2013. godine, u Holandiji  je poginulo 184 biciklista, od koji su 124 bila starija od 65 godina
Dodaj komentar


Najnoviji naslovi

Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala