Najzanimljiviji sajt Balkana

najveća slatkovodna močvara
Na jugozapadu Brazila  u saveznim državama Mato Groso i Mato Groso do Sul, nalazi se najveća slatkovodna močvara na svetu koja se zove Pantanal ( što u prevodu znači močvara)....

i koja leži na tromeđi Brazila Paragvaja i Bolivije obuhvatajući teritoriju između 140.000 i 230.000 kvadratnih metara

Ova najveća močvara na svetu postire se na površini odprilike između 195.000 do 230.000 kvadratnih kilometara, na prosečno 95 metara nadmorske visine.Ujedno Pantanal močvara je jedna od Brazilskih glavnih turističkih atrakcija.Močvara je zaštićeno područje bogato biljnim i životinjskim vrstama, i od 2000.godne na UNESKO listi Svetske baštine
najveća slatkovodna močvara
Pantanal leži u ogromnom, blago nagnutom basenu, omeđena planinama.Više od 80 posto tog područja bude upotpunosti pod vodom u kišnoj sezoni, koji Pantanal pretvara u pravu oazu za vodene biljke, kao i za mnogobrojne životinjske vrste.

Ova najveća močvara na svetu je dom za čak 123 vrste sisavaca i reptila, 665 vrsta ptica( što je više nego u celoj Evropi) 2.000 biljnih vrsta, kao i 269 vrsta riba.!

Među najvećim pritokama ove slatkovodne močvare  je reka Rio a Prata,navodno jedna od najčistijih reka na svetu Sezonsko poplave  jednsotavno "hrane Pantanal", obnavljanjjući hranljivo zemljište, i pružajući enormno bogat lanac ishrane za divlje životinje.

Prirodne lepote i odlike Pantanala, kao sezonski poplavljeni travnjaci, vlažna tla i jezera, kopnene šume, šumske galerije i rečni tokovi, čine ovaj prostor jedinstvenim čudom prirode. Mreža podzemnih i nadzemnih voda stvara posebnu bioraznolikost živog sveta ovog prostora..
najveća močvara
Veliko bogatstvo različitih prirodnih i životinjskih vrsta čini Pantanal jednim od najvažnijih prirodnih područja sveta, ali istovremeno i najugroženijim.


Preterano turističko iskorištavanje, seča šuma i poljoprivredni razvoj, negativno utiču na najveću slatkovodnu močvaru Pantanal na svetu.Te bi za nekih 50-ak godina ako se nastavi sa uništavanjem ove najveće slatkovodne močvare na svetu ona mogla nestati!

 
loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1