Najzanimljiviji sajt Balkana

Jeddah Tower

Najveći  svetski toranj Kraljevski toranj će biti izgradjen za cenu od neverovatnih 1,2 milijarde dolara u Saudijskoj Arabiji.Princ Alwaleed bin Talal je potpisao ugovor za izgradnju 1 kilometra visokog tornja (sada poznati kao Jeddah Tower)

 severno od Crvenog mora u gradu Jeddahu  i on će biti samo deo kasnije planiranog Kingdom Cityja.

Jeddah Tower1

Ovaj mega projekat,je najavljen još 2008.godine.Samo podnožje tj baza ovog najvećeg tornja obuhvatiće dve kvadratne milje.

U tornju će se nalaziti hotel,apartmani,luksuznih stanovi,kancelarije,koje će zauzimati oko 540 hiljada kvadratnih metara.

Prva namera i zamisao je bila izgraditi toranj visine 1.600 metara što bi značilo na primer putovanje liftom bi trajalo oko 12 minuta do vrha tornja.

Ali... bilo je strahovanja da tlo neće izdržati temelje ovoliko viskog tornja pa se odustalo od te visne.Inače građevinska firma Binladen Grupa je dobila ugovor za izgradnju tornja koji će biti najveći na svetu,i ovaj toranj je jedno od sedam ambicioznih mega projekata u Saudijskoj Arabiji.

Jeddah Tower2

Princ Alwaleed ide na to,da "Kraljevski toranj" mora oboriti rekord, tj visinu Burj Khalifa tornja u Dubaiju,koji je otvoren januara 2010.I koji nosi za sada titulu najvišeg tornja na svetu sa svojih 160 spratova i 828 metra visine.


A ako ga izgrade biće viši za 172 metra od za sada najviše gradjevine.Kraljevski toranj projektirao je studio Adrian Smith + Gordon Gill Architecture iz Čikaga,a gradnja Kraljevskog tornja trajaće oko pet godina.

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1