Najzanimljiviji sajt Balkana

kaseta
Mada i nije da kažemo ona prava zanimljivost ipak spada u zanimljiv mogli bi smo reći tehnološki izum koji nam stiže, odakle će ako neće iz kompanije Sony! Kompanija Sony je usepla da stvori novu tehnologiju koja se ogleda u tome....

da na jednu "kasetu" odnosno polimersku traku nagura podataka koliko bi stalo na 3700 Blu-Ray diskova kapaciteta 50 gigabajta ili ako hoćete jednostavnije oko 65 miliona pesama može da se "ugura" na nju !!

Sony, u saradnji sa firmom IBM, praktično “digao iz mrtvih” kasetu kao medij i predstavio pravog “tehnološkog monstruma spakovanog u vrlo malo prostora” – magnetnu kasetu čiji je kapacitet neverovatnih 185 TERABAJTA podataka!

Super-kaseta na magnetnu traku ( kako smo rekli) može da pohrani ukupno 185TB (Terabajta) podataka – a to vam je 74 puta više nego količina podataka koja se mogla zapisati na tzv. običnu kasetu.

Novi materijal za magnetne trake tako može da čuva i do 148GB  (gigabajta) po kvadratnom inču. Reč je posebnoj tehnici koja uključuje vakuum i jone plemenitog plina argona pomoću kojih se stvara magnetni sloj debljine 7.7 nanometara

Naravno za sada ne postoji proizvodnja koja je namenjena ze neposrednu upotrebu u našim domovima.Tehnologiju su razvili najviše radi industrijskog, dugotrajnog čuvanja podataka, gde sati koji su potrebni da se prođe kroz metre trake nisu toliki problem.

Prvo službeno predstavljanje je bilo na  Intermag Europe 2014 u Dresdenu (Nemačka).Kao i svaka nova tehnologija vremenom će verovatno naći primenu i svakodnevnom životu to jeste doćiće i od nas.

loading...


Najnoviji naslovi

Pratite nas na....
twitter icon
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

 

banner2
 baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala