Najzanimljiviji sajt Balkana

TIBETANCI
Sa Univerziteta "Berkli" stiže jedna veoma zanimkjiva vest sudeći po Razmusu Nilsenu .On i njegovi njegovi saradnici iz laboratorije za istraživanje DNK u Kini, tvrde da Tibetanci pripadaju misterioznoj grupi Denisovovaca  i da nisu homo sapiensi.?!...


Inače, misteriozni DNK pronađen je 2010. godine u Rusiji, a otkrio ga je pustinjak Denis, po kome su i dobili ime.Nilsen je istraživao gen EPAS-1 i otkrio da prirodna selekcija podržava njegov opstanak i nastavak vrste.

Naučnici su odavno ustanovili da Tibetanci funkcionišu sasvim normalno na velikim visinama i da se sa lakoćom kreću po „krovu sveta“, dok se „obični ljudi“ tamo osećaju loše i izmučeno.


Nekada se pretpostavljalo da je posle više hiljada godina genetskog prilagođavanja DNK Tibetanaca drugačiji, ali sada se veruje da su oni Denisovani i da imaju DNK drugačiji od onog koji je svojstven homo sapiensima.


Inače, pre Nilsenove teorije, američki naučnici Univerziteta „Juta“ pronašli su deset gena koji omogućavaju Tibetancima da izdrže sa veoma niskim nivoom kiseonika u atmosferi.


Većini drugih ljudi, uključujući i alpiniste koji su u top formi, uvek je mučno u tim uslovima, a često se javljaju i komplikacije u mozgu i plućima.

Interesantno je da neki drugi stanovnici visokih predela nemaju svojstva Tibetanaca ni tu izdržljivost, čak ni stanovnici Anda.

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1