Najzanimljiviji sajt Balkana


Da,dobro ste pročitali naslov postoji i tako nešto vodeni most, i to u mestu Magdeburg,u Nemačkoj,koji je plovni akvadukt.Vodeni most Wasserstrassenkreuz povezuje Elbe-Havel kanal sa kanalom Mittelland i time se omogućava brodovima da pređu preko reke Elbe.

Vodeni most iz Magdeburga je dugačak 918 metara,dubina vode na mostu je 4.25m.Ovo je ujedno i najduži plovni akvadukt na svetu.Izgradnja ovog mosta počela je još 1930-ih ali zbog drugog svetskog rata potom i podele Nemačke rad je suspendovan do 1997.godine .

Wasserstrassenkreuz vodeni most otvoren je iza pešake ne samo za brodove.Akvadukt (vodeni most) je konačno završen i otvoren za javnost 2003.godine.Dok je cena izrade mosta bila gotovo neverovatnih 500 miliona evra!


Da nije ovog mosta brodovi  bi morali da plove i čak 12 kilometara duže Ranije su se brodovi kretali od Mittellandkanal-a prema Elbe-Havel Kanalu i pri tom su se koristile prevodnice.Most je konstruisan tako da mora izdržati samo težinu vode,a ne i brodova,odnosno po arhimedovom zakonu "Gubitak težine tela koje se nalazi u tečnosti je jednak težini istisnute tečnosti".

loading...


Čitajte,pratite nas na....
twitter icon google plus
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

Najnoviji naslovi

 

banner2
 baner1