Najzanimljiviji sajt Balkana


U današnje vreme marketi naročito oni veliki, nude razno razne namirnice,među njima i voće.Ono što se danas nudi od voća u mega marketima je samo delić onog što je "majka priroda" stvorila i pripremila za nas.Za to vas u narednom tekstu(u prvom delu) vodimo u "nepoznat" svet voća......

Gde ćemo vas upoznati sa mnogim vrstama voća,za koje verujemo možda nikada niste ni čuli,bi videli a kamo li probali.Dok se u ostalim delovima ove naše planete Zemlje ovo "neobično voće" koristi u svakodnevnoj upotrebi .I zato....zavirimo u (svet)neobičnog voća....

1 Salak (Salacca zalacca)


Salak, ili drugačiji nazvim mu je zmijsko voće, raste u Indoneziji,Maleziji i Brunejima. Ukus ovog voća je kako su ga neki opisali kao blagi slatki okus ananasa.Salak se uzgaja u celoj Indoneziji,postoje najmanje 30 -ak sorti od koji se izdvajaju dve najpopularnije:"Salak pondoh" iz Yogyakarta pokrajine i "Salak Bali" sa ostrva Bali."Salak Bali" se prodaje po celom, i jako je popularan plod među meštanima kao i turistima. Ova sorta voća ima ukus mešavine ananasa i soka od limuna.

2. Cupuaçu (Theobroma grandiflorum)


Cupuaçu  je voće koje možete pronaći u tropskim prašumama Amazona,uzgaja se u džunglama Kolumbije,Bolivije Perua i na severu Brazila.Koristi se u proizvodnji slatkiša i poslastica,zbog svog čoko ukusa sa okusom ananasa, a pored toga ima i jako lep miris.Smatra se super zdravim voćem jer sadrži mnogo vitamina B1, B2, B3, aminokiselina,ima devet antioksidanasa,kalcijum,selen, kao i vitamine A i C.

3.Aguaje (Mauritia flexuosa)


Neobićno voće Aguaje je poznato i pod imenima, moriche palma,ita, buriti i canangucho .Ovo voće raste pored močvara i  vlažnih područja u tropskoj Južnoj Americi.Voće je jestivo sirovo,u njemuse nalazi visok sadržaj vitamina C, koristi se za proizvodnju sokova,pekmeza i sladoleda. Od njega se također pravi i vino.Često se koristi i za lečenje opekotina .Dok niti iz stabla se koriste pri proizvodnji konopaca.Od ovog voća se pravi i ulje za koje je nedavno utvrđeno da filtrira i apsorbuje UV zrake sunca koje izazivaju rak.

4.Hleboovac  (Artocarpus altilis)


Hlebovac je drvo i pold koje raste na tropskim ostrvima.Hlebovo voće se uglavnom jede kuvano ili pomešano s drugim voćem ili kokosovim puterom.Bogato je ugljikohidratima, a sam se sastoji se od 70 posto vode.Hlebovac je bogat vitaminima C,kao i tiaminima i kalijumom. Najčešće se jede nakon što se skuva, i pomeša sa kokosovim mlekom i potom ispeče u listovima banane.

5. Monstera (Monstera deliciosa)

Monstera  je voće koja raste u tropskim prašumama u južnom Meksiku, i južno do Kolumbije.Ovo voće se uzgaja kao ukrasna biljka, iako su plodovi jestivo i ukusno voće.Ako se jede nezrelo, može bi biti otrovno za telo (treba mu godina dana da sazrije). Kada konačno sazrije, ima okus mešavine banane i ananasa, a sadrži veoma mnogo vitamina C. Takođe pruža instant energiju i izdržljivost.

6.Drvena jabuka (Limonia acidissima)


Drvena jabuka neobično voće, dolazi nam iz Indije i Šri Lanke,  plod  ovog voća ima oklop koji je tvrdo poput kamena. Plod drvene jabuke je veoma lekovit i njegovo stablo se smatra svetim u hindu religiji.Plod se često koristi kao dodatak pićima i slatkišima, a od njega se može napraviti i džem Plod drvene jabuke se može jesti i sirov, a popularna kombinacija je drvena jabuka pomešana s kokosovim mlekom.Od njega se takođe pravi i jako popularno letno osvježavajuće piće koje se zove Bael-panna, a koje nastaje mešanjem drvene jabuke sa vodom i raznim začinima

7.Nangka (Artocarpus heterophyllus)


Nangka je voće koje je jako neobično zbog svoje težine. Samo jedna voćka, može biti dugačka i do 90 cm,a može biti teška i do 36 kg!Ovo voće je puno škroba i vlakana,a okus se može usporediti s kombinacijom jabuke, ananasa i banane.Može se jesti sirovo, iako je najukusnije kada se skuva.Zbog svoje suptilno slatkaste arome, nangka voće se koristi kao dodatak raznim jelima i kolačima.

8.Mangostan (Garcinia mangostana)


Mangostan ovo voće  uglavnom raste u jugoistočnoj Aziji, a tmože se pronaći i u u tropskim zemljama Južne Amerike.Voće Čsu često opisivavli kao "suptilni delikates", ovo voće je jestivo,i relativno bogato hranjivim sastojcima  Zbog ograničenja na uvoz,svež mangostan nije dostupna u velikom broju zemalja Evrope,iako se ponegdje mogu pronaći konzervsanom stanju.

9.Voće Baobaba


Ukus ovog voća je opisan kao negde između grejpfruta,kruške, vanile.Ovo voće dvostruko više kalcijuma od mleka, a bogato je antioksidansima, ima šest puta više vitamina C od narandže.U nekim krajveima Afrike voće se koristi već dugi niz godina,jede se i sirovo i kuvano.Od njega se prave sokovi,dok lišće ovog drveta se melje i dodaje hrani kao začin.U EU prodaja voća Baobaba postala je legalna tek od 2008. godine.

10.Rambutan (Nephelium lappaceum)


Još jedno neobično voće - Rambutan dolazi iz Indonezije i Malezije,prirodno raste na Tajlandu,Vijetnamu,Filipinima i još nekim državama u jugoistočnoj Aziji.ovo voće je dobilo ime po malezijskoj reči rambut koja znači kosa.Mekano i hrskavo voće,a seme mu je jestivo, ali samo kada je skuvano.Celi oguljeni plod Rambuta, zajedno sa semenom, je jestiv za ljude.
Dodaj komentar


Najnoviji naslovi

Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala