Najzanimljiviji sajt Balkana

bele gusenice plastikaNa prvi pogled beznačajno stvorenje - bele gusenice privuklo je pažnju naučnika 2017. godine kada je utvrđeno da može pomoći u uklanjanju plastike - plastičnog otpada koji zagađuje zemljište i vodu. ..

Supstance kao što su plastika i polietilen teško se razgrađuju u prirodi i stvaraju jedan od najvećih ekoloških problema na svijetu.


Naučnici su otkrili da bakterije u crevima voskovog moljca mogu razgraditi opasne spojeve. Zapažanje je objavljeno u časopisu "Proceedings of the Royal Society" te bi moglo bi pomoći u pronalaženjuefikasnog sistema ekološkog razlaganja plastičnog otpada.

"Proces razgradnje batira se na sinergiji gusenice i bakterija iz njenih creva koje razlažu plastični otpad", kaže profesor biologije Christophe LeMoine sa kanadskog Brandon Univerziteta


Mnoge životinje imaju crevnu floru koja je korisna u zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi.

Ovo otkriće se desilo sasvim slučajno ! vLičinke crva u naučnoj zajednici su poznate kao štetočine jer se hrane voskom iz pčelinjih košnica. Njihove čudne sklonosti u prehrani slučajno je otkrio jedan pčelar iz Španije.

Izbacio je nekoliko ličinki iz pčelinjeg društva i stavio ih u plastičnu vreću. Gusjenice su napravile rupe proždirući plastiku munjevitom brzinom.

Federika Bertočini je naučnica sa Instituta za biomedicinu i biotehnolgiju u Kantabriji. Paralelno sa naučnom karijerom bavi se i pčelarstvom. Njen istraživački tim potvrdio je sklonost larvi voskovog moljca da proždiru plastične kese, piše CNN.

Profesor LeMoine kaže da sićušna stvorenja ne mogu biti dugoročno rešenje u borbi s plastičnim otpadom. Pre nego što počne masovno razmnožavanje, trebalo bi utvrditi kako mikrobi iz probavnog sistema moljca deluju na izvor zagađenja.

"Mikrobiom i domaćin deluju zajednički tokom razgradnje plastike. Veruje se da više vrsta bakterija zajednički učestvuju tokom obavljanja procesa", objašnjava profesor LeMoine i dodaje da bi trebalo rešiti još nekoliko zagonetki, pre nego što se ovo rešenje počne primenjivati u borbi protiv zagađenja.

Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1