Najzanimljiviji sajt Balkana

Danski naučnici su predstavili su plan za proizvodnju ekološkog goriva za avio industriju. Zeleno (avio) gorvivo praviće se od kuhinjskog otpada. Po ovome ispada da će danski avioni u budućnosti ... leteti na ljuske od krompira,luka ili ostatke mesa, testenina, itd. zahvaljujući kuhinjskom otpadu.!

Sve bi započinjalo u postrojenju gde se otpad od hrane iz domaćinstava, stajsko đubrivo i seno pretvaraju u biogas. On se proizvodi od ugljen-dioksida i metana. Potom se dodaje vodonik koji transformiše gas u biometan.


Biometan se salje dalje u fabriku, koja ga pretvara u zeleno gorivo za avione koje se takođe naziva i elektro gorivom.


Henrik Venzel, profesor i šef katedre na Univerzitetu Južna Danska, kaže da proizvodnja može početi sutra, ali kada pravite nešto tako veliko, treba proći nekoliko godina tesitranja

"Realno, fabrika može biti spremna 2025. godine. Vredno je čekanja, jer ne možete zamisliti bolju, zeleniju i značajniju investiciju od pravljenja prve prave zelene fabrike aviona na svetu. Fabrika poput ove u Danskoj koštaće između 130-400 miliona evra“ kaže Troks Karlskov, menadžer avio kompanije SAS. Karlskov tvrdi da su investirali milijarde u nove letelice.

"Neke od njih su upravo ove koje ovde vidimo", kaže Karlskov. One će leteti na biogorivo. Veliki su izgledi da ćemo ga imati na raspolaganju u relativno kratkom roku i po prilično povoljnoj ceni.

Gorivo za zelene letelice je 2-3 puta skuplje od fosilnih goriva a taj račun za gorivo biće dostavljen naravno, putnicima.

Dr. Šarlot Šulc navodi da je okolina zaista važna, jer ako nemamo zdravo i čisto okruženje, nije bitno da li možemo putovati.
"Mislim da su avionske karte toliko jeftine da teško mogu shvatiti kako to sada funkcioniše. Dakle, ako moram da platim malo više, onda je i to u redu", izjavila je.

Danski naučnici se nadaju da će u skorijoj budućnosti možda uspeti razviti zeleno gorivo i za automobile, autobuse, i brodove.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1