Najzanimljiviji sajt Balkana

Američki naučnici tvrde da novom tehnologijom  - DNK alatkom "prime editing" načinom "menjanja" DNK koda bi se moglo ispraviti 89 posto grešaka u ljudskom DNK-u, koje uzrokuju bolesti!...

Tehnologiju, tj. DNKL alatku koju su nazvali "prime editing", stručnjaci opisuju kao "procesor genetskih reči" koji omogućava precizno prepravljanje genetskog koda.


Naučni tim stručnjaka s američkog Instituta Broad (MIT) kaže da je tehnologija "sveobuhvatna i precizna", ali ipak ističu da je njihova studija tek na početku. "Alatka" je već korišćena u ispravljanju štetnih mutaciju u laboratoriji, uključujući i one poput srpaste anemije.

"Prime editing" je novi napredak na polju menjanja genetskog materijala, koji služi kao knjiga uputstava za gradnju i funkcionisanje naših tela.

Mogućnost da se menja DNK putem genetskog prepravljanja već transformiše naučno istraživanje. Tehnika već daje velike rezultate i ima potencijal da donese revoluciju u medicini, ali i postavlja moralna i etička pitanja.

Do sada je najnaprednija tehnologija na ovom polju bila "Crispr-Cas9", koja je razvijena pre samo sedam godina. Putem nje se skenira DNK i traži se problematično mesto na lancu, gde se nečim sličnim poput mikroskopskih makaza seče lanac, čime se stvara mogućnost prepravljanja DNK.

Iako veoma napredna, tehnologija "Crispr-Cas9" nije uvek savršeno precizna i lanci DNK mogu da budu presečeni na pogrešnom mestu. To je i najveći problem kada je u pitanju njena šira primena u edicini.

U studiji, koja je objavljena u časopisu Nature, "prime editing" je korišćena da se besprekorno precizno ubace ili obrišu sekcije DNK, ali i da se isprave slovne greške u pojedinačnim slovima, kojih ima tri milijarde u ljudskom genetskom kodu.

"Zamislite prime editing kao svojevrsni procesor reči koji je u stanju tražiti tačno određene DNK sekvence i precizno ih zameniti. To je kao da pritisnete Ctrl-F kako biste pronašli dio teksta koji želite izmeniti, a potom pritisnete Ctrl-C i Ctrl-V da biste ga kopirali preko novog teksta." kaže jedan od autora studije dr. David Liu.

"Tehnologija koristi sekvence gena stvorene u laboratoriju. One imaju dve uloge - uz pomoć prve se pronalazi određeni ded DNK koji želite izmeniti, a druga sadrži promenu koju želite uneti. Ovaj se postupak obavlja uz enzim, poznat kao reverzna transkriptaza, koji kopira relevantne izmene u DNK",dodao je na kraju dr. David Liu.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1