Najzanimljiviji sajt Balkana

Japanski naučnici sa Medicinskog fakulteta na Vojnoj akademiji stvorili su veštačku krv, koja bi u teoriji odgovarala svim krvnim grupama odnosno svima !...

Oni ističu da ova krv može biti skladištena do godinu dana na normalnoj temperaturi.


Istraživački tim napravio je rane testove na zečevima što se pokazalo veoma uspešno i ovo je veoma dobra naučna i medicinska inovacija

Japanski anučnici za sada se nadaju da će ova veštačka krv se moći primeniti zbiljno bolesnim ljudima u skorijoj budućnosti


Naučnici iz Japana su uspeli da razviju veštački surogat krvi koji može oponašati i ispunjavati funkcije biološke krvi, pre svega skladištenja i transporta kiseonika, ako telo pati od velikog gubitka krvi tokom operacije ili nakon traume .

Obično je hemoglobin protein u crvenim krvnim ćelijama koji prenosi kiseonik do tkiva tela i vraća ugljen dioksid nazad u pluća.

Kao zamena za ovaj vitalni protein, tim naučnika iz japana sa medicinskog vojnog fakulteta je razvio "hemoglobinske vezikule" prečnika od samo 250 nanometara koji mogu poslužiti kao nosač kiseonika. Zajedno sa hemostatskim nanočesticama na bazi liposoma, ovo je pomešano sa plazmom, žućkastom tečnom osnovom krvi.

Istraživači su krvlju dodali surogat u 10 zečeva koji su podlegli smrtonosnom krvarenju usled povrede jetre. Izuzetno je da je preživelo šest njih, za koje istraživanje kaže da su približno iste stope uspeha kao i biološka transfuzija krvi, a nijedna od životinja nije doživela "ozbiljne štetne događaje" u studiji.

Profesor Manabu Kinošita tvrdi da će vještačka krv spasiti živote ljudi koji se, inače, ne bi mogli spasiti. Veštačka krv sastoji se od trombocita i crvenih krvnih ćelija, a izvedena je od ćelijske membrane.

Otkriće japanskih naučnika objavljeno je u američkom medicinskom časopisu "Transfuzija".

Trenutno, ako trebate primiti transfuziju krvi, ona mora biti u skladu sa vašom krvnom grupom ili "univerzalnim davaocem", negativnim tipom O. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (VHO), svake godine se globalno prikupi 117,4 milijarde darovanih krvi, a to još uvek nije dovoljno.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1