Najzanimljiviji sajt Balkana


"Lithoredo abatanica" je ime organizma sa neobičnom sposobnosti ovo stvorenje, jede kamen! A  kad ga probavi Iz ovog čudnog stvorenja izlazi pesak.!...

Ovog mekušca, pronađenog na dnu reke na Filipinima, predstavila je ove nedelje međunarodna grupa naučnika.

On pripada grupi brodskih crva, povezanih sa školjkama, ali su toliko različiti od poznatih primera da je ovo ujedno i nova vrsta i pripadnik tog roda.

Brodski crvi su poznati po svojoj navici da jedu drvo. Oni školjke prikačene na jednom kraju svog tela koriste kao mehanizam za žvakanje kako bi ušli u bilo koje potopljeno drvo i konzumirali ga. Zbog toga su oni prava napast za pomorce, a nedavno su oštetili najmanje jedan drveni dok u Njujorku, preneo je "New York Times".Za njihove rođake koji jedu kamenje naučnici su prvi put čuli pre nekoliko godina, kad su se pojavili misteriozni brodski crvi u reci Abatan na ostrvu Bohol. Ruben Šipvej i Danijel Distel sa Severnoistočnog Univerziteta i članovi filipinske istraživačke grupe otišli su u potragu za tim stvorenjima.

Na predlog lokalnog stanovnika pregledali su dno reke i tamo primetili ogromne gomile peščara punog sitnih rupa, iz kojih su izlazili organi koje ova stvorenja koriste za izlučivanje probavljene hrane.

Naučnici su izvukli providna bela stvorenja iz njihovih rupa i obavili razna ispitivanja, uključujući disekciju. Zahvaljujući tome saznali su više detalja o zanimljivom životu “kamenog crva”.

Sekum, veliki organ za probavu drveta koji je uobičajen među brodskim crvima ovde nije postojao. Njihov stomak, međutim, bio je pun delova kamena, a hemijskom analizom je utvrđeno da je to isti kamen u kojem oni žive.

Takođe, ono što je probavnim procesom izašlo iz ovih životanja bio je taj kamen, samo usitnjen u pesak, utvrdili su naučnici proučavanjem nekoliko primeraka ovog crva u akvarijumu.

Šta tačno ove životinje dobijaju iz kamena nije poznato

. Naučnici spekulišu da im granule pomažu da samelju planktone i druga stvorenja koja plutaju u vodi, kao što se ptice služe gastrolitom, želudačnim kamenom, da rastvore hranu koju su progutale celu.

Ali, moguće je i da “kameni crvi” mogu da izluče namirnice iz kamena na načine koje mi još ne razumemo.

Naučnici su takođe istakli da bakterija koju su pronašli u škrgama crva nisu povezane sa bakterijama koje su pronašli kod bilo kog brodskog crva ikad.

izvor:Blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1