Najzanimljiviji sajt Balkana

Planeta Mars...tako barem tvrde i razmišljaju naučnici. Ali takođe pokazuju istraživanja o Marsu koja su dovela naučnike ( i astronome) do uverenja kako je  Mars nekada imao u dalekoj prošlosti  ogroman okean....

Poslednja studija tako tvrdi da je poput Zemlje, Mars u davnoj prošlosti pogodio veliki, mega cunami kojeg je pokrenuo veliki asteroid.

Teorija se posmatra i snimke zemljine transformacije od tamo negde 65 miliona godina u našoj istoriji i asteroida Čiksuluba, koji je odgovoran i za izumiranje dinosaurusa.

Ne postoji čvrsto ( naučno) objašnjenje kako je taj mega cunami delovao na Mars, ali pretpostavlja se kako je mogao stvoriti talase više i od 300 metara visine!

Astronom iz francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja Fransoa Costard glavni je autor ove studije koja tvrdi kako se taj razorni cunami dogodio pre oko 3,5 milijardi godina na severnoj hemisferi.

Svoje tvrdnje izneo je nakon što je u maniru pravog detektiva koji istražuje mesto zločina pregledao celu planetu. Studija je "obuhvatila 10 kompleksnih kratera, i njihove lokacijske i geomorfološke karakteristike" i kakav bi uticaj imao cunami visok poput Krajslerove zgrade.


"Među njima krater Lomonosov pokazuje jedinstven topografski plan, što ga čini najverovatnijom metom asteroida koji je uzrokovao masivni cunami" stoji u studiji.Krater je prečnika 120 metara i formiran je u razdoblju kasnog Hesperiana, uz jedinstvenu tečnost koja se izbacuje. Samo jedan takav pronađen je na Zemlji, ali ovi su krateri tipični za Mars

Marsov krater Lomonosov u potpunosti drugačiji od onih na Zemlji, a najviše, kako naglašava studija, zato što "se neki tragovi mogu objasniti samo uz upotrebu morskog konteksta upotrebljavajući prolaznu šupljinu u trenutku udara u plitki okean".

Tako njegova jedinstvena obeležja ukazuju na jedinstvenu kreaciju. Venac tog kratera koji ga okružuje, visine je slične dubini tog okeana na Marsu, a sličan je i morskim kraterima na zemlji.

"Morska formacija Lomonosovog kratera pokazuje kako bi to mogao biti izvorni krater cunamija" napominju naučnici.

Ali tu sada dolazimo do problema, i paradoksa, o pitanju postojanja okeana na Marsu u tom trenutku.

"Okean je mogao biti u potpunosti zamrznut ubrzo nakon svoje formacije, pa je tako mogao i sprečiti formiranje događaja koji su doveli do cunamija - napisali su naučnici koji nisu radili na ovoj studiji. Da je bilo toplo, okean bez leda mogao je proizvesti fluvijalnu eroziju terena mnogo opsežniju nego što je ranije izveštavano " napominju naučnici

"Pošteno je reći da još uvek u potpunosti ne razumemo istoriju klime na Marsu a nastavićemo poboljšavati modele koje koristimo" rekao je Paul Birn koji nije bio uključen u studiju.

Ako sve prođe u redu, naučnici bi priliku za istraživanje geološke istorije planete mogli dobiti tokom misije istraživanja Marsa 2020. godine.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1