Najzanimljiviji sajt Balkanacrna rupa ilustracija

Crna rupa u svemiru uslikana (snimljena) je prvi put! Međunarodni tim astronoma predvođenim naučnicima sa Harvarda predstavio svetskoj javnosti  je prvu fotografiju crne rupe ...

...kojom je stavljena na probu i teorija relativnosti Alberta Ajnštajna.

Ko ne zna, crne rupe su izuzetno gusti svemirski objekti čija je gravitaciona vuča toliko jaka da ni svetlost ne može da joj pobegne.

Uprkos tehnološkom napretku u posmatranju svemira, čovečanstvo do sada nije uspelo da je fotografiše.

Pionirski rad projekta "Event Horizon Teleskope" (EHT), započetog pre tačno dve godine za zadatkom posmatranja i pokušaja fotografisanja crne rupe, izgleda da je iznedrio veliko dostignuće-fotografiju crne rupe u svemiru!

Ovom fotografijom ( u sredini članka), trebalo bi da je snimljen horizont crne rupe, odnosno njena efektivna granica, što je takozvana "tačka sa koje nema povratka" preko koje ako se pređe ne može ništa da joj pobegne.

prva fotografija crne rupe u svemiru  FOTO: harvard.edu
Ova crna rupa ( fotografija koju vidite) se nalazi 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje i ima masu 6,5 milijardi puta veću od Sunca. "Strelac A"  je u centru Mlečnog puta i ovo je ustvari džinovska supermasivna crna rupa sa masom od četiri miliona Sunca.


Istraživanje će testirati Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti iz 1915. godine, koja objašnjava zakone gravitacije i njihov odnos prema drugim prirodnim silama.

Naučnici kažu da bi oblik senke, prema Ajnštajnovoj opštoj teoriji relativnosti, trebalo da bude gotovo savršen krug, a ako se ispostavi da nije, nešto nije u redu sa tom teorijom.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1