Najzanimljiviji sajt Balkana

komarac

Naučna istraživanja pokazala su da komarci obožavaju da "pijuckaju krv" na dva posto čovečanstva. Ujedno, otkriveni su i prilično iznenađujući...

uzroci tih ubadanja ili ti ujedanja komaraca.

Metabolizam"Svaka osoba ima specifičan i jedinstven metabolizam kao i hemijski satav organizma, poput otiska prstiju. Neke formule pritom više privlače komarce, a neke manje." izjavio je dr Fil Keler sa Univerzteta entomologije u Floridi.

te dodao:" Od specifičnog mirisa znoja do količine šećera u našem organizmu. Vremenom, ove se osobine mogu promeniti pa tako i eventualna privlačnost za komarce".

Krvna grupa"žrtve" komarca

Jedna krvna grupa više od ijedne druge privlači ove krvopije: to je nulta "0" krvna grupa. Najmanje ih privlače ljudi čijim žilama kola krv grupe "A". Ljudi, naime, luče supstance koji komarcima omogućuju da identifikuju koji čovek nosi koju krvnu grupu, otkrili su japanski naučnici.

Komarci vole da ujedaju pivopije

Samo jedna piva popijena posle ručka ili večere može biti pogubna. Istraživanje koje je provela američka "Organizacija za nadgledanje komaraca" (čudan i smešan naziv organizacije op.aut) pokazalo je da komarci više bodu ljude koji su popili pivo, nego one nisu ni okusili piva. Znači, pivopije čuvajte se!


Pun Mesec

Opet, gore pomenuta organizacija "Organizacija za nadgledanje komaraca" objavila je i podatak da su komarci čak 500 puta aktivniji u razdoblju punog meseca. Pritom, važno je znati da bez obzira bio mesec pun ili ne, oni su najaktivniji u 90 posto slučajeva  u zoru i u sumrak.

Smrad (miris) stopala

Moguće je da su komarci jedina bića koja privlači smrad (miris) ljudskih stopala, kaže naučnik Barth Noles. Ovo (naučno) otkriće potvrđeno je još jednim: smrdljivi sirevi koji sadrže istu mirisnu komponentu kao smrdljive noge - takođe privlače komarce. Ujedno, ispitivanja su potvrdila da nakon pranja nogu sapunom, komarcima postajete manje privlačni.

Poodmakla trudnoća

Žene u drugom i trećem tromesečju su takođe privlačnije komarcima. One naime izdišu veću količinu zraka, a komarce privlači vlaga i ugljljen dioksid iz daha trudnica.Dok su žene trudne i stoma su im topliji, a toplina takođe privlači male krvoloke -komarce

Telesna aktivnost

Ugljen dioksid je pored znoja dobar putokaz za komarce koji žele vam se "napiti krvi". Ove tvari pojačano se luče ako ste fizički aktivni.

Boje privlače komarce

Sprovedeno je i (naučno) ispitivanje koje je pokazalo koje boje komarci najviše vole.!
Pokazalo se da krvopije komarc obožavaju crnu, nakon nje crvenu, a ne vole preterano žutu obju. Sive i plave palete boja ih ostavljaju ravnodušnima, odnosno uopšte ne utiču na količinu uboda.

Na kraju javite nam ako nosite plavo ili sivo kako ste prošli s komarcima?
Dodaj komentar


Komentari  
Istrebljiv
# Istrebljiv 19-07-2019 10:30
Vrucina im preko dana,salim se.Komarci se hrane ujutru i uvece to ribolovci najbolje znaju.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 19-07-2019 12:25
ili oni koji žive u blizini reka, jezera :)
Odgovori | Odgovori uz citat | CitatPročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1