Najzanimljiviji sajt Balkana

sfera svemiraPo najnovijem istraživanju, naučnika i astronoma ako putujemo dovoljno daleko u svemir, mogli bismo završiti tamo gde smo i krenuli. Prema merenjima opservatorije Planck, naš svemir mogao bi imati sferičan oblik, a ne onaj ravne ploče....

što bi u u korenu promenilo gotovo sve što čovečanstvo zna o svemiru tvrde naučnici


Naučnici su, koristeći se opservatorijom Planck koji je bio aktivan od 2009. do 2013. godine, uspeli mapiraju svemirsko mikrotalasno pozadinsko zračenje, odnosno svetlo preostalo još od Velikog praska. Ipak jedan skup posmatranja ukazao je na drugo zanimljivo otkriće - da u svemiru postoji više fenomena gravitacijske leće(sočiva) nego što se to očekivalo.


Gravitacijska leća (sočivo) je zakrivljenje slike nekog nebeskog tela zbog uticaja gravitacije drugog masivnog tela.

Astrofizičar Alessandro Melchiorri sa Univerziteta Sapijenca i njegovi kolege izračunali su da bi razlog tolike učestalosti tog fenomena mogao ležati u činjenici da je oblik svemira drugačiji od onoga što smo mislili, piše New Scientist.

Svi drugi kosmološki podaci sugerišu da je svemir ravan, poput lista papira. Ipak, najnovija merenja pokazuju da bi mogao biti "zatvoren" ili sferan, što bi značilo da bismo, ako putujemo dovoljno daleko u jednom smeru, završili tamo gde smo i započeli s putovanjem.!

Trebao bi biti okrugao jer toliki nivo fenomena gravitacijskih leća (sočiva) podrazumeva prisutnost dodatne tamne materije koja bi svemir povukla u oblik sfere. Prema tim opažanjima, verovatnost da je svemir sferičan je 41 puta veća nego da je ravan.!

"Ovo su najpreciznija kosmološka merenja i predstavljaju nam drugačiju sliku svemira", kaže Melchiorri.

No, neki drugi naučnici su još uvek skeptični po pitanju okruglog svemira i sumnjaju da se možda radi o nekoj statističkog greški prilikom izračuna.

"Ako je to istina, to bi imalo duboke posledice na naše razumevanje svemira", rekao je astrofizičar David Spergel sa Univerziteta Princeton.

"Ovo je zaista zanimljiva tvrdnja, ali nisam siguran koliko je potkrepljena podacima.Ustvari, rekao bih da svi drugi dokazi tvrde upravo suprotno. Trebaće nam više godina istraživanja kako bismo utvrdili treba li ovu anomaliju shvatati ozbiljno ili se radi o statističkoj grešci", dodao je.

Ovo je već druga kriza u kosmologiji u relativno kratkom vremenu. Pre dva meseca naučnici su objavili da se svemir širi mnogo brže nego što to predviđaju modeli, a da niko ne zna zašto.

Tim astronoma došao je do ove spoznaje koristeći se novom teleskopskom tehnologijom s ogledalima koja menjaju oblik. Prema njihovoj studiji, svemir se širi za 9% brže nego što je predviđeno proračunima na temelju kosmičkog mikrotalasnog pozadinskog zračenja.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1