Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:drveće priroda
Da li će se u budućnosti jednog dana,  korenje, grane i grančice koristiti za pogon (gorivo) automobila? Ovako nečemu se nadaju švedski naučnici ... nakon što su proizveli bioprodukt koji, zasad skromno, čini upravo to.

Hemičar Kristijan Hulteberg sa univerziteta u Lundu iskoristio je crnu tečnost koja je otpad u proizvodnji celuloze i papira kako bi stvorio polimer lignin.

Nakon pročišćavanja i filtracije, pretvorio ga je u mešavinu goriva!

Zapravo koristimo deo stabla koji je otpad u proizvodnji celuloze i papira...taj deo dodaje vrednost manje iskoristivim delovima stabala", rekao je on.

U smislu zaštite okoline, Hulteberg kaže da je bolji od ostalih biogoriva poput etanola.


"Dobar deo kontroverzi povezanih s proizvodnjom etanola proizlazi iz upotrebe sirovina koje se zapravo mogu koristiti za ishranu ljudi", pojasnio je.

Hulteberg je izgradio eksperimentalnu elektranu i nada se da će "šumsko gorivo" biti u široj upotrebi do 2021.

Iako će zadovoljavati samo deo potreba švedskih vozača, očekuje da će, zajedno s drugim obnovljivim izvorima na kojima se radi, pridoneti smanjenju upotrebe fosilnih goriva.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1