Najzanimljiviji sajt Balkana

Herkules ogromni papagaj (Heracles inexpectatus)
Naučnici, tj međunarodni tim paleontologa sa Novog Zelanda pronašli (otkrili) su fosilne ostatke džinovskog (gigantskog) papagaja! Novootkrivenom ogromnom papagaju zbog svoje veličine i snage aleontolozi su dali ime "Herkules"...

Paleontolozi sa sidnejskog Univerziteta Flinders i novozelandskog muzeja Canterbury pticu su nazvali (latinski) "Heracles inexpectatus" zbog njene mitske herkulske veličine i snage, kao i zbog neočekivane prirode otkrića.

Gigantski papagaj iz Australije, bio je dugačak gotovo 1 metar, a težio je donverovatnih 7 kilograma a živeo je pre više od 19 milona godina, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u zadnjem broju časopisa "Biology Letters of Royal Society".


Novi Zeland je inače poznat je po ogromnim pticama, podsetio je u sredu vanredni profesor na Univerzitetu Flinders, Trevor Worthy.

"U ptičjoj fauni nekada davno nije dominirala samo teškonoga moa, endemska izumrla ptica neletačica iz porodice moa koja je znala dostići visinu od 3,6 metara, već su u šumama živele i druge velike gigantske ptice poput 'Aptornis otidiformis' iz reda ždralovki, a nebom je vladao divovski orao", rekao je profesor,

Dodavši kako dosad niko nigde u svetu nije pronašao ostatke izumrlih divovskih ogromnih papagaja.

Novootkriveni gigantski papagaj pronađen je među fosilima starim oko 19 miliona godina nedaleko od drevnog rudarskog grada St. Bathansa u Srednjem Otagu u južnom delu Novog Zelanda, gde naučnici već 20 godina istražuju fosilne ostatke to jest, naslage .
Herkules papagaj Heracles inexpectatus
Herkules papagaj (Heracles inexpectatus ) poređenje sa ostalim vrstama i čovekom

"Herkul je, po našim sadašnjim saznanjima bez sumnje najveći papagaj koji je ikada postojao. Svojim velikim kljunom verovatno je mogao smrviti sve što je poželeo, a pretpostavljamo i da nije jeo uobičajenu hranu papagaja i da se verovatno gostio možda gostio manjim papagajima", izjavio je profesor Mike Archer iz Centra za istraživanja sidnejske Paleontološke, geobiološke i zemaljske arhive (PANGEA).

"Vrlo je verovatno da je ovakva ptica bila u gonjem delu lanca hranjenja, odnosno da je pripadala njegovu trećem trofičkom stepenu koji čine mesožderi kao sekundarni potrošači"dodao je prof. Archer
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1