Najzanimljiviji sajt Balkana

protiv otrov za 19 vrsta zmija

Godišnje u svetu umre od ujeda zmija otrovnica 94.000 ljudi, najveći broj smrti je zabeležen je u južnoj Aziji i podsaharskoj Africi. Naučnici i istraživači s Tajlanda uspeli su da razviju protivotrov koji je delotvoran kod ujeda 18 različitih vrsta zmija otorvnica...


Glavna prepreka u spasavanju života širom sveta je dostupnost protivotrova. Doskora, zlatni standard bio je davanje ciljanog protivotrova koji je delotvoran protiv specifične vrste zmije.

Ali to znači da doktor mora da zna koja je od 600 različitih vrsta otrovnih zmija u pitanju, što značajno povećava cenu skladištenja velikog broja drugačijih protivotrova.

U Africi se najdelotvornijim pokazao protivotrov osmišljen za borbu protiv ujeda nekoliko vrsta otrovnica i kobri sa kontinenta. Međutim, izveštaji pokazuju da će zalihe ovog protivotrova nestati do juna.

Glavni snabdevač, francuska farmaceutska kompanija, zaustavila je proizvodnju jer je protivotrov neprofitabilan.

Naučnici na Tajlandu su u tu svrhu napravili protivotrov koji je delotvoran kod ujeda 18 različitih otrovnica koje žive Aziji i Africi.

Tim ističe da je njihova verzija protivotrova pristupačna, što će joj omogućiti široku upotrebu u najteže pogođenim regionima.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1