Najzanimljiviji sajt Balkana

ilustracija:računar voda
Tim naučnika sa Univerziteta Stenford uspelisu da razviju novu vrstu računara koji radi uz vode preciznije,uz pomoć kapljica  tako što su koristili  fizičke karakteristike H2O.!...

Stvaranje vodeng računara je trajalo je gotovo čitavu deceniju. Poenta je u tome da jedna kapljica vode zamenjuje jedan bit. Umesto 1 i 0, zamenjuje prisustvo i odsustvo vode i na taj način stvara kod.

Nova vrsta vodenog kompjutera sinhronizovana je sa satom koji pomera kapljice u savršeno podešenom vremenskom intervalu bez i jedne greške.

Naučnici koji stoje iza ovakvog vodenog računara  demonstrirali su da on može da se koristi za gotovo sve osnovne radnje koje računar čine računarom

S obzirom da magnetno polje može da kontroliše milione kapljica u isto vreme, naučnici tvrde da ovaj kompjuter može da se koristi za mnoštvo aplikacija.

 Tim sa Univerziteta sa Stenforfa se nada da će uskoro moći da unaprede ovaj sistem da operacije mnogo brže obavlja nego što to radi sada.


Na kraju bacite pogled uz pomoć videa na ovaj vodeni računar:
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1