Najzanimljiviji sajt Balkana


uredjaj skener


Kompanija EMIIA sa Krima u Rusiji, je predstavila je uređaj koji može da "vidi" kroz zidove i prati pokretne objekte u realnom vremenu.!...

Ova zanimljiva i nova tehnologija prati pokrete ljudi, životinja i drugih stvari na daljini od 50 metara u zavisnosti od vrste zida ili prepreke. Princip je baziran na Doplerovom efektu, koji registruje poremećaje u radio talasima prilikom kretanja piše sajt sputniknews.com

"Tehnologija prati pokrete ljudi, životinja i drugih stvari na daljini od 50 metara u zavisnosti od vrste zida ili prepreke. Princip je baziran na Doplerovom efektu, koji registruje poremećaje u radio talasima prilikom kretanja objekata", rekao je Vladimir Starostin, izvršni direktor kompanije.

Prototip uređaja je predstavljen u Sevastopolju, a sastoji se iz skenera i dva računara koji primaju, dekodiraju i vizualizuju signal na ekranu.

uredjaj vidi kroz zidove

"Naš zadatak sada jeste da ovu tehnologiju učinimo dostupnim na mobilnim uređajima. U budućnosti ona će izgledati kao tablet ili vojnički šlem. Ona će zameniti mnoge senzore za uzbunu i bezbednosne sisteme", objasnio je Starostin.

Kompanija očekuje da će primiti dodatna finansijska sredstva 2016. godine kada će otpočeti sa komercijalnom proizvodnjom.

Avgusta prošle godine britanska kompanija predstavila je sličan uređaj koji može da registruje kretanje kroz 25 cm debeo zid. Američka vojska izrazila je veliko interesovanje za ovu tehnologiju jer može biti primenljiva u talačkim krizama.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1