Najzanimljiviji sajt Balkana

SaturnSaturn je premašio Jupiter po broju prirodnih satelita (meseca), koji orbitiraju oko planete Saturn. Naučnici sa instituta Carnegie Institution for Science objavili su pre par dana da su otkrili 20 do sad nepoznatih meseca koji kruže oko Saturna....

Tako da, sad ovaj planetarni div ima sve ukupno 82 poznata prirodna satelita, za razliku od Jupitera koji ih ima "samo" 79  piše Science Alert

"Koristeći se najvećim teleskopima na svetu, dovršavamo popis manjih meseca koji orbitiraju oko džinovskih planeta", rekao je astronom Skot Šepard sa instituta Carnegie Institution for Science.

"Oni nam mogu pomoći da bolje shvatimo kako su se planete našeg Sunčevog sistema formirali i razvijali", dodao je.
Svaki od 20 novootkrivenih meseca promera je oko 5 kilometara, dok 17 ih ima retrogradnu rotaciju, odnosno kreću se u suprotnom smeru od Saturnove rotacije.

Pripadaju u tri skupa Saturnovih vanjskih meseca. Retrogradni prirodni sateliti pripadaju norveškom skupu (dobili su imena su prema terminima iz norveške mitologije), dva meseca spadaju pod inuitski skup (ime su dobili po terminima iz inuitske mitologije), a jedan je u galskom skupu (dobili su ime prema terminima iz galske mitologije).
Saturnovi novi meseciAstrofizičari smatraju kako je svaka od tih skupova nastala od jednog većeg meseca koji se raspao na manja svemirska tela.

"Ovakvo grupisanje vanjskih meseca primećujemo i kod Jupitera, što ukazuje na nasilne sudare između meseca Saturnovog sistema ili na sudar s vanjskim objektima; poput asteroida ili kometa", rekao je Sheppard.

Zanimljiva činjenica je da galski mesec orbitira mnogo dalje od svojih kolega, što sugeriše da ga je nešto gurnulo u dalju orbitu ili da uopšte nije nastao iz istog sudara kao ostali novootkriveni Satrunovi meseci.

Takođe oko Saturna orbitiraju dva meseca (dobropoznata svetu) koja su interesantna astronomima i naučnicima jer bi na njima moglo biti "vanzemaljskog života".

Titan je tako jedini prirodni satelit sa značajnom atmosferom i jedino nama poznato mesto u svemiru (za sada), koje na svojoj površini ima tekuće vode u obliku reka, jezera i mora. Osim raznih tekućih "voda" na površini, još zanimljivije pojave skrivaju se ispod njegove zaleđene površine. Naime, tamo se nalaze okeani u kojima ima više vode nego metana.

Dok na saturnovom satelitu Enkeladu su otkriveni građevni blokovi života. Prema najnovijim rezultatima analize prijašnjih NASA-inih podataka, otkriveno je kako se u gejzirima, koji iz okeana ispod ledene kore mjeseca izbacuju u svemir veliku količinu tekuće vode, nalaze organski spojevi.Nešto više smo pisali o njemu pre neki dan OVDE
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1