Najzanimljiviji sajt Balkana

biljka Poslednjih decenija, naučnici biolozi otkrili da su biljke u stanju videti, čuti i mirisati, ipak se smatralo s naučne strane da  biljke ne mogu ispuštati nikakve zvukove. Ipak, sada su naučnici prvi put otkrili biljke da stvaraju određenu vrstu zvuka -ultrazvučne glasove...  
kada sse nađu u nekoj stresnoj situaciji, piše "New Scientist".

Biolog Izak Khait i njegovi kolege sa Univerziteta Tel Aviv u Izraelu otkrili su da biljke paradajza i duvana kada su pod stresom zbog nedostatka vode ili kad im se poseče stabljika emituju zvukove na frekvencijama koje ljudsko uho ne može da čuje!

Pomoću mikrofona postavljenog na 10 centimetara udaljenosti od biljaka snimili su "glasove biljaka" u ultrazvučnom rasponu od 20 do 100 kiloherca, za koja tim smatra da ih mogu čuti neke vrste insekata i sisavaca.


Naučnici (biolozi) naime veruju da bi moljac putem tog zvuka mogao prepoznati da biljci nedostaje vode i odustati od polaganja jaja na nju. Dodaju kako bi taj zvuk možda mogle čuti i druge biljke i reagovati u skladu s tom informacijom koju je pružila izvesna biljka

"Ovi podaci mogu promeniti način na koji razmišljamo o biljkama", smatraju biolozi, I pre su u biljkama snimljene vibracije pomoću uređaja koji su beležili stvaranje i pucanje mehurića vazduha proces poznat kao kavitacija, ipak ovo novo istraživanje prvi je put zabeležilo zvukove koji dolaze iz biljaka na nekoj "većoj" udaljenosti.

Biljke paradajza pod stresom zbog nedostatka vode su prosječno puštale 35 zvukova na sat, a biljke duvana 11. Kada im je posečena stabljika, paradajz su u proseku slale su 25 zvukova u sledećih sat vremena, a biljke duvana 15 zvukova tj "biljnih glasova"

Jačina, odnosno intenzitet zvuka podudarao se s vrstom stresa te je duvan kom je nedostajalo vode stvarao glasnije zvukove nego onaj koji je bio isečen.! Kada nisu bile u stresnoj situaciji, biljke su u proseku stvarale manje od jednog zvuka na sat.

Naučnici smatraju kako bi ovo istraživanje moglo biti od pomoći poljoprivrednicima jer bi tako mogli lakše utvrditi jesu li biljke pod stresom ili žedne.

"Ovaj predlog da se slušaju biljke za vreme suše se čini izvedivim i mogao bi se upotrebiti u preciznoj poljoprivredi ako postavljanje potrebne opreme nije preterano skupo", rekla je Ani Višer iz Kraljevske botaničke bašte u Velikoj Britaniji.

Ako biljke proizvode zvukove kada su pod stresom, razlog tome je najverovatnije kavitacija“, rekao je biolog Edvard Farmer sa Univerziteta Lozana u Švacarskoj, ali je dodao kako je pomalo sumnjičav prema ovim nalazima i da bi hteo videti detaljnije istraživanje koje bi eliminisalo i neke suptilnije zvukove, poput onog koje stvara tlo prilikom sušenja.

“Mislim da je ideja da moljci slušaju biljke i zato ih izbjegavaju previše spekulativna. Već imamo dosta drugih objašnjenja zašto insekti  izbegavaju određene biljke“, dodao je na kraju biolog Edvard FarmerDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1