Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: kvantna mehanika

Naučnici iz Austrije Odseka za eksperimentalnu fiziku Univerziteta u Insbruku dokazali su da mogu da postoje dve stvarnosti u isto vreme makar u kvantnim uslovima ....

Da bi naučnici ispitali hipotezu, posegli su za jednim od najneverovatnijih eksperimenata na svetu, poznatim kao "Vignerov prijatelj".

Eksperiment, nazvan po njegovom začetniku i dobitniku Nobelove nagrade za fiziku Judžinu Vigneru, postuliran je 1961, a sastoji se u tome da dve osobe posmatraju istu stvar - konkretno, foton.Prilikom posmatranja fotona, on se prikazuje ili u horizontalnom ili vertikalnom položaju, ali pre nego što ga primetimo, postoji u tzv. "superpoziciji", tj. u oba položaja istovremeno.U Vignerovom eksperimentu, osoba u laboratoriji posmatra foton i ubacuje ga ili u vertikalno, ili horizontalno stanje, dok Vigner, koji je izvan laboratorije, izvodi jednostavan "test interferencije" kako bi dokazao da je foton i dalje u stanju superpozicije (preklapanja).

Misaoni eksperiment uspeva da dokaže istinitost oba zapažanja istovremeno, a samim tim i obe stvarnosti koje ona odražavaju.

Napredak na polju kvantne mehanike i fizike omogućio je naučnicima da provere tu tezu, a upravo to su i uradili Masimilijano Projeti sa Univerziteta Heriot-Vot u Edinburgu i njegove kolege.

Pomoću šest kvantno spregnutih fotona, čestica svetlosti čije su "sudbine" uzajamno povezane, Projeti i kolege kopirali su rezultate "Vignerovog prijatelja".

Prilikom posmatranja fotona, oni su postojali u stanju polarizacije, ali na testu interferencije zaključeno je da fotoni i dalje postoje u stanju superpozicije (preklapanja).

Zaključci studije ne samo da podvrđuju eksperiment koji je dugo bio predmet rasprava, već takođe dovode u pitanje osnovne postavke o tome kako opažamo stvari.

"Naučna metoda oslanja se na činjenice, utvrđene na osnovu čestih merenja i o njima postoji opšta saglasnost, nezavisno od toga ko ih je otkrio" objašnjava Projeti u dokumentu objavljenom u časopisu AirXiv.

"U kvantnoj mehanici, objektivnost opservacija nije toliko očigledna."

Međutim, ukoliko se ne može dokazati tačnost, odnosno netačnost tih činjenica, ili ni jedno ni drugo, onda će i sama morati da se menja, pokazuje Projetijeva studija.

izvor:Blic.rs
Dodaj komentar


Komentari  
Stanko
# Stanko 22-03-2019 11:26
Dve stvarnosti - e jest vam i nauka - pa u Srbiji odavno - nasa stvarnost i ovih na vlasti ! I gle cuda, dijametralno se razlikuju !
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 22-03-2019 12:49
hahaha upravu ste gosp.Stanko :D
Odgovori | Odgovori uz citat | CitatPročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1