Najzanimljiviji sajt Balkana

Naučnici su uspeli da otkriju detalje o poslednjim danima poznate ebropske zaleđene 5.300 godina stare mumije Ötzi (Oci) ili Ledenog čoveka. Zaleđena muška mumija Oci je umro.. nakon što je pogođen strelama, a zatim je led prekrio njegovo telo i sačuvalo ga hiljadama godina!

U najnovijoj studiji objavljenoj juče u časopisu "Plos One" prikazani su rezultati analize vegetacije koja se nalazila oko mumije stare 5.300 godina. S obzirom na to da su naučnici pronašli najmanje 75 vrsta mahovine smrznutih zajedno s Ocijem, a da je svega 30% spadalo u lokalno područje gde je nađena mumija, zaključili su da je ostatak donesen s nekog drugog mesta."Analizirali smo sadržaj sitnih ostataka leda koji su se nalazili oko njega, njegove odeće i opreme, pa čak i unutar njegovih prehrambenih organa", rekao je ekolog i biolog Jim Dickson sa Univerziteta Glazgov

Neke od nađenih vrsta identifikovane su kao mahovine koje i danas postoje u dolini Senales, što sugeriše da je ledeni čovek -Ötzi i putovao tim područjem na svom usponu do ledenjaka koji je na kraju postao njegovo poslednje počivalište.

Naučnike koji su proučavali i još proučavaju ledenog čoveka je posebno zainteresovala jedna vrsta mahovine, neckera complanata, koja raste u šumama, a koja je pronađena na Ocijevoj odeći, ali i u njegovom stomaku.

Dickson smatra kako je otkriće ove vrste mahovine "najbolji mogući dokaz da se "Ledeni čovek" penjao na sever uz Senales, a ne uspinjao po drugim susednim dolinama“.

Ovi nalazi potvrđuju studiju iz 2007. godine koja je analizirala pelud što se nalazila u Ocijevom crevu kako bi rekonstruisala njegovu rutu.
ledeni čocek oci 35000.godina stara mumija                     
izgled Ocija -ledenog čoveka po naučnicima slika (desno)
Istraživanje je tada zaključilo da je (Ötzi) Oci - ledeni čovek u svoja poslednja 33 sata svog života putovao s nižih predela s “drvećem koje voli toplinu“ do područja visine 3.000 metara.


Poslednjih nekoliko godina naučnici su kreirali hipotezu o njegovoj smrti. Po njihovom scenariju, Oci se možda vratio u svoje rodno selo na Alpama gde je sudelovao u nekoj vrsti sukoba zbog čega je pobegao u planine i tamo umro.

Ocijevo telo otkrili su planinari 1991. tokom planinarenja na severnim italijanskim Alpama. Posljednjih 25 godina njegovo mumificirano tijelo naučnicima je davalo bogat uvid u ranu ljudsku istoriju odnosno u život tekom bakrenog doba.

Ledeni čovjek je živeo između 3100. i 3370. godine pre Hirsta. Bio je visok 1,55 metara i imao je blago mišićavu strukturu. Težio je 50 kg.

Lice mu je bilo usko i šiljasto, a koža tetovirana i preplanula. Imao je smeđe oči, dugu tamnu kosu i razbarušenu bradu. Umro je kad je imao 46 godina, što se za to vreme smatralo veoma starim, nakon što ga je netko pogodio strelom u leđa. 
Imao je ranu na desnoj ruci, što ukazuje na borbu, koja nije uspela zaceliti pre njegove smrti.

To znači da se sukobio pre nego što je pogođen strelom. Zbog ozlede ruke bilo mu je otežano pripremiti oružje za novi sukob. To je najverovatnije razlog zašto su luk i strele pronađene pored njega bile nedovršene.. Odeća mu je bila izrađena od kože i pletene trave.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1