Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: mladić -starac
Uskoro ako se pitaju naučnici i istraživači će se moći produžiti životni vek ljudi! Naučnici su uspeli udvostručiti životni vek .... crva pomoću koktela lekova.!

Nagađa se da bi ovo zanimljivo naučno otkriće moglo takođe smanjiti šanse degenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest, prema istraživanju objavljenom u Developmental Cell.

Naučnici su pronašli kombinirajući dva farmaceutska leka, a životni vek mikroskopskih crva Caenorhabditis elegans (C. elegans) gotovo je udvostručen.!

Lekovi su jako smanjili stopu starenja, a istraživanje je "ključni temelj" za isti učinak kod sisavaca.

Tim istraživača-naučnika na čelu s glavnim naučnikom dr. Janom Gruberom iz Yale-NUS koledža upravljao je spojevima koji su usmeravali na različite puteve starenja prema crvima C. elegansu.


Jedan od lekova bio je rapamicin koji se daje ljudima nakon transplantacija organa kako bi se sprečilo odbijanje organa, međutim, prethodni rezultati pokazali su da može povećati životni vek mnogih organizama, uključujući C. elegans crve, voćne muve i miševe.

Kada se primenjuje s drugim farmaceutskim spojem, tim je ustanovio da rapamicin ne samo da masivno produžuje životni vek crva, nego je takođe proveo veći postotak svog života u dobrom zdravlju bez ikakvih nuspojava.

Dr. Guber je rekao: “Mnoge zemlje na svetu suočavaju se s problemima vezanim za starenje stanovništva. Ako nađemo način da produžimo zdravi životni vek i odgodi starenje ljudi, možemo se suprotstaviti štetnim učincima starenja stanovništva, pružajući zemljama ne samo medicinsku i ekonomsku korist, već i bolji kvaltiteniji život za svoje ljude.’

"Osim dužih života, imali bi koristi od smanjenja većine bolesti povezanih sa starenjem, poput artritisa, kardiovaskularnih bolesti, raka ili Alchajmerove bolesti. TJer ove bolesti trenutno zahtevaju vrlo skupe tretmane pa bi ekonomske prednosti žeg zdravlja to jest, produžetka života bile ogromne."Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1