Najzanimljiviji sajt BalkanadalolGrupa francuskih naučnika tvrdi da je otkrila mesto na Zemlji gde život ne može postojati odnosno ge nema nikakvog života, uprkos prisustvu vode u tom području....

Francuski Istraživači-naučnici su proučavali širok spektar uzoraka uzetih iz četiri zone u geotermalnom kompleksu Dalol u Etiopiji, između 2016. i 2018. godine.


U studiji koja je objavljena u časopisu „Nature Ecology & Evolution“ tim biologa francuske Nacionalne istraživačke agencije CNRS i Univerziteta Pariz-Sud potvrdio je da su do ovih saznanja došli tokom posete „nepristupačnim“ Dalol hidrotermalnim bazenima u severnoj Etiopiji, blizu granice sa Eritrejom.


Identifikovali smo dve glavne fizičko-hemijske barijere koje sprečavaju da život napreduje i pored prisustva vode, uprkos tome što je tečna voda na površini planete široko prihvaćen kriterijum za život“, tvrde istraživači.

Između 2016. i 2018. godine oni su koristili čitav niz naučnih tehnika kako bi pretražili bilo kakav trag života u jezeru Dalol, ali su zaključili da ekstremne količine fiziološke kiseline ima previše za bilo koji organizam.

Naučnici su objasnili da, osim činjenice da je voda u oblasti Dalol izuzetno kisela i slana, sadrži i ogromnu količinu magnezijuma.

​Ovo je potvrdilo i teoriju da ta voda ne sadrži nikakve štetne materije ili bakterije, jer pod takvim uslovima žive ćelije se uništavaju.

Ranija studija područja Dalol tvrdila je da je otkrila neke dokaze o izuzetno sićušnom životu mikroba koji je preživeo, uprkos specifičnim uslovima.

Istraživači su izrazili nadu da će njihova otkrića biti značajna za ograničenje pretpostavljenih parametara za uslove života.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1