Najzanimljiviji sajt Balkana

Henneguya salminicola životinja koja ne dišeNaučnici su nedavno otkrili jedinstveni organizam koji ne mora disati da bi preživeo. Odnosno "životinju" koja ne diše Malom parazitu dali su ime "Henneguya salminicola"...

, koji ima manje od 10 ćelija, živi u mišićnom tkivu lososa

Izgleda da je H. salminicola prvi poznati višećelijski organizam koji živi bez kiseonika."Smatralo se da je aerobna respiracija (ćelijsko disanje) sveprisutna kod životinja, ali sada je potvrđeno da to nije slučaj" izjavila je Doroti Huhon, zoolog Univerziteta Tel Aviv u Izraelu.


Ona i njen tim ispitali su i sekvencirali gene H. salminicole, a svoje istraživanje objavili u ponedeljak u žurnalu "Zbornik Nacionalne akademije nauka". Naučnici su otkrili da ovaj parazit, koji je blisko povezan sa meduzama, nema DNK mašineriju neophodnu da “diše”, odnosno nema mitohondrije koji se smatraju “elektranom” ćelija, jer koristi kiseonik da napravi energiju.

Naučnici su do ovog otkrića došli slučajno, dok su ispitivali genom vrste. Kad su krenuli da pronađu mitohondrijalne gene, ostali su praznih ruku.

"Naše otkriće pokazuje kako evolucija može ići u čudnim smerovima. Aerobna respiracija je glavni izvor energije, a ipak mi nailazimo na životinju koja je odustala od ovog ključnog puta " istakla je Huhon.

Neki jednoćelijski životni oblici su evoluirali da prežive bez kiseonika i takođe nemaju mitohondrije, ističe Cnet.com. Mnogo bakterija i protozoa može živeti bez kiseonika, poput onih na dnu okeana bizu hidrotermalnih ventila i nekih ljudskih patogena koji žive u telu. Umesto kiseonika, oni svoju energiju dobijaju fermentacijom ili koriste druge molekule, poput žive i gvožđa.

Ali, kako H. salminicola generiše svoju energiju još nije poznato. Huhon ukazuje da ovaj parazit možda privlači kiseonik iz ćelija lososa ili je evolucijom razvio slične metode kao jednoćelijski organizmi

izvor:Blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1